Cu diplomele în regulă, Valeriu Streleţ preia conducerea Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Streleţ FOTO Alexandru Starlev
Valeriu Streleţ FOTO Alexandru Starlev

Valeriu Streleţ a înlocuit-o pe Maia Sandu în calitate de candidat la funcţia de premier al Republicii Moldova, după mai multe zile de zvonuri de presă şi negocieri cu uşile închise între liderii partidelor pro-europene de la Chişinău.

Vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Valeriu Streleţ a fost un politician rămas oarecum în umbră de-a lungul unei cariere politice întinse pe 22 de ani. Cea mai importantă funcţie pe care a deţinut-o până la desemnarea drept candidat pentru funcţia de prim-ministru a fost cea de şef al fracţiunii PLDM în Parlamentul Republicii Moldova.

Valeriu Streleţ va trebui să găsească soluţii pentru a rezolva problema dispariţiei a un miliard de dolari din băncile Republicii Moldova, sumă care reprezintă peste 10% din bugetul ţării şi să convingă partenerii occidentali că merită să crediteze în continuare ţara sa, atât financiar cât şi politic.

Istoric, economist şi om politic

La capitolul studii, Valeriu Streleţ stă mai bine decât predecesorul său Chiril Gaburici care a fost acuzat că şi-a falsificat diploma de bacalaureat. După desemnarea sa drept candidat la funcţia de premier, Streleţ şi-a publicat pe Facebook diplomele universitare.

El a absolvit în anul 1993 Facultatea de Istorie de la Chişinău. A început o carieră de profesor pe care a abandonat-o pentru o ascensiune în domeniul politic şi al afacerilor. Din 1993 a fost profesor la Liceul Român-Francez “Gh.Asachi” din Chişinău; între anii 1994-1995 – şeful secţiei publicitate la Fondul de investiţii pentru privatizare CAIS; 1996-2003 – director la FPC “Bioagrochim”; iar din 2003 – director general la FPC BIOPROTECT. 

Din partid în partid

Şi-a început cariera politică în 1994, cînd a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social–Democrat. În 2001 Streleţ a candidat din nou pe lista electorală a Blocului „Plai Natal”. În perioada 1994-2001, a deţinut funcţia de preşedinte al Ligii Naţionale a Tineretului din Moldova, iar în 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. Între anii 2002-2005 a urmat cursurile Academiei de Ştiinţe Economice de la Chişinău.

În decembrie 2002a fost ales vicepreşedintele Partidului Social Liberal, iar în 2007a devenit vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat. În 2009 a fost ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 a condus fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor. 

Averea lui Streleţ

Conform RISE Project, Valeriu Streleţ se numără printre oamenii politici bogaţi din Republica Moldova. Acesta este unicul proprietar al firmei Bioprotect SRL, unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de chimicale din Moldova. Anul trecut, Streleţ a încasat 4,15 MDL (cca 1 milion lei) din dividendele companiei Bioprotect. Firma lui Streleţ a avut trei contracte cu statul găsite de RISE Project şi a fost amendată o dată de fiscul de la Chişinău pentru nereguli în actele contabile.

Valeriu Streleţ locuieşte într-o vilă cu suprafaţa de 172,2 m.p., mai deţine două apartamente (45 şi 87 m.p.), două terenuri pentru construcţii în Chişinău şi un lot pentru grădină în comuna Truşeni. De asemenea mai are trei automobile marca Volkswagen. 

În 2013, numele lui Streleţ a figurat în „Dosarul interceptărilor de la fisc”, fiind înregistrat de procurori în timp ce purta mai multe convorbiri telefonice cu fostul sef al fiscului, Nicolae Vicol, privind demisia şi promovarea în funcţii a angajaţilor de la Inspectoratul Fiscal. În acest dosar, Vicol a fost condamnat la 6 de închisoare pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite