Criza imigranţilor: Acord pentru crearea unor noi centre de găzduire pentru 100.000 de imigranţi în sud-estul Europei, la summitul de la Bruxelles
0Peste 100.000 de imigranţi vor fi găzduiţi în Grecia şi în ţările din Balcani, după ce liderii a 11 ţări implicate în criza imigranţilor au căzut de acord pentru deschiderea a câteva mii de centre noi de primire a imigranţilor extracomunitari, la mini-summit-ul de urgenţă organizat duminică la Bruxelles, relatează BBC.
Conform acordului, Grecia se angajează să deschidă centre de recepţie pentru imigranţii extracomunitari, în cooperare cu Agenţia pentru Refugiaţi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNHCR), cu o capacitate de găzduire de 50.000 de imigranţi, până la sfârşitul anului.
Totodată, UNHCR s-a angajat să construiască centre de primire a imigranţilor şi în ţările balcanice de pe ruta principală a imigranţilor – Macedonia, Albania, Serbia, Croaţia şi Slovenia – cu capacitate de găzduire a încă 50.000 de extracomunitari.
La summit a participat şi preşedintele României, Klaus Johannis. Până la acest moment nu există informaţii despre eventuale angajamente speciale pe care ţara noastră şi le-ar fi luat verbal ori în cadrul acordului, în afara celor care privesc toate ţările participante..
Acordul a fost detaliat într-un comunicat de presă emis luni dimineaţă de Comisia Europeană, ce prevede implementarea unui plan de 17 puncte pentru gestionarea crizei imigranţilor în sud-estul Europei. Printre acestea se specifică şi trimiterea unui contingent de 400 poliţişti în Slovenia pentru a ajuta la fluidizarea procesului de înregistrare a imigranţilor.
Planul pune un accent deosebit pe un rol mai sporit al agenţiei Frontex – agenţia europeană responsabilă pentru cooperarea la frontieră a statelor membre UE. Agenşia ar urma să-şi sporească prezenţa în Grecia, Slovenia şi Croaţia, dar ar urma să asiste şi statele non-membre Serbia, Albania şi Macedonia în întărirea graniţelor externe şi fluidizarea accesului imigranţilor.
Fluxul de imigranţi pune o presiune din ce în ce mai mare pe Grecia şi ţările din Balcani, în condiţiile în care numărul acestora creşte pe zi ce trece, odată cu apropierea iernii. Peste 50.000 de imigranţi extracomunitari au intrat doar săptămâna trecută în Grecia, principalul punct de acces în Europa pentru imigranţi.
La reuniune au participat şefii de stat sau de guvern din Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia, Slovenia şi Ungaria, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres.