Criza imigranţilor: Refugiaţii vor primi bilete de avion gratuite către ţările în care vor să ajungă. Austria va ridica o barieră la graniţa cu Slovenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană încearcă să-i convingă pe refugiaţi să aştepte în Grecia pentru a li se oferi zboruri plătite către ţările care oferă azil, în loc să îşi rişte viaţa înfruntând iernile dificile din Balcani, dezvăluie oficiali europeni, în timp ce Austria anunţă că va ridica o barieră la graniţa sa cu Slovenia.

„Ideea este să convingem tatăl sirian că este mai bine să stea în Grecia cu familia sa până va fi relocat“, spune un oficial european, citat de Reuters. Zborurile gratuite către ţări sigure ar fi o bună opţiune, continuă el, menţionând o soluţie pentru dificultăţile pe care le întâmpină zeci de mii de imigranţi în Balcani.

Aceasta este una dintre măsurile luate la mini-summitul de duminică de la Bruxelles şi, potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), trebuie aplicată fără întârziere pentru a salva vieţi.

„Măsurile pe care le-am agreat trebuie aplicate imediat şi deplin. Am avut mai multe cazuri de hipotermie printre oamenii care au aşteptat în frig. Există riscul unor tragedii din cauza vremii“, afirmă Carlotta Sami, o purtătoare de cuvânt a UNHCR.

Marea problemă a acestei măsuri este că încă nu se ştie de unde se vor găsi resursele financiare şi cum vor fi alocaţi banii. Totodată, măsura va fi îngreunată şi de rezistenţa multor ţări de a primi refugiaţi.

La mini-summitul de la Bruxelles, premierul grec Alexis Tsipras a fost presat de UE să depună mai multe eforturi pentru gestionarea crizei imigranţilor. Conform acordului, Grecia urmează să deschidă centre de recepţie pentru imigranţii extracomunitari, în cooperare cu UNHCR, cu o capacitate de găzduire de 50.000 de persoane, până la sfârşitul anului. De asemenea, UNHCR s-a angajat să construiască centre de primire şi în ţările balcanice de pe ruta principală a imigranţilor - Macedonia, Albania, Serbia, Croaţia şi Slovenia -, cu o capacitate de găzduire a încă 50.000 de persoane. Imigranţii consideraţi economici ar urma să fie găzduiţi în unităţi sigure, apoi returnaţi în ţările de origine.

Şefii de stat sau de guvern ar fi convenit să pună capăt în acest fel afluxului masiv de imigranţi şi să aibă mai mult control asupra celor 160.000 de solicitanţi de azil care ar putea beneficia de programul de relocare.

Afluxul masiv de imigranţi pune o presiune din ce în ce mai mare pe Grecia şi ţările din Balcani, în condiţiile în care numărul acestora creşte pe zi ce trece, odată cu apropierea iernii. Peste 50.000 de imigranţi extracomunitari au intrat doar săptămâna trecută în Grecia, principalul punct de acces în Europa pentru imigranţi.

La mini-summitul de duminică au participat şefii de stat sau de guvern ai Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Germaniei, Greciei, Macedoniei, Romaniei, Serbiei, Sloveniei şi Ungariei, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres. 

Austria va ridica o barieră la graniţa cu Slovenia

În pofida eforturilor europene de găsire a unor soluţii, Viena anunţă că va ridica o barieră la graniţa austriaco-slovenă, cu scopul de a controla valul de imigranţi. Această măsură a fost anunţată în contextul în care mii de imigranţi au încercat în ultimele zile să traverseze Slovenia pentru a intra în Austria şi a se deplasa ulterior spre Germania.

Bariera va fi ridicată pentru a „asigura un acces ordonat şi controlat în ţara noastră, nu pentru a ne închide frontiera“, a anunţat ministrul de Interne Johanna Mikl-Leitner. Luăm „toate măsurile necesare de precauţie“, deoarece grupurile de imigranţi s-au arătat în ultimele săptămâni „mai nerăbdătoare, mai agresive şi mai emotive“, a precizat ea.

Potrivit France TV Info, aproximativ 86.000 de imigranţi au traversat  Slovenia de când Ungaria şi-a închis frontierele cu Serbia şi Croaţia, iar aproximativ 14.000 de imigranţi sunt găzduiţi pe teritoriul său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite