Corespondenţă din Odessa. Ucraina a votat pentru pace: „Ne va ajuta să ne înţelegem şi să ne auzim unul pe altul“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petro Poroshenko, oligarh şi politician cu viziuni pro-europene, a câştigat alegerile prezidenţiale din Ucraina, încă din primul tur. Cu mai mult de jumătate dintre voturi numărate până la această oră, „Regele ciocolatei“, aşa cum este denumit magnatul ucrainean, şi-a atras de partea sa o majoritate confortabilă, suficentă să câştige alegerile.

Alegerile din Ucraina au avut loc cu un an înainte de data programată iniţial, datorită evenimentelor din 22 februarie din Kiev, evenimente ce au dus la demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici. Deşi mai mult de 7 milioane de alegători – circa 20% – nu au putut sau nu au dorit să voteze în aceste alegeri. Toate secţiile de votare, cu excepţia oraşului Mariupol, au fost închise în regiunea Doneţk.

În această dimineaţă, ca anticipare a intenţiei noului preşedinte ucrainean de a vizita regiunea separatistă, aeroportul regional din oraşul Doneţk a fost închis sub presiunea separatiştilor înarmaţi.

La Odessa, 2 mai, evenimente unde au murit peste 40 de oameni. Locuitorii Odessei nu s-au îngrămădit la urne în dimineaţa alegerilor, mulţi preferând să meargă la biserică, ca mai apoi să se îndrepte, după prânz, spre urnele de votare.

image

Un scrutin pentru un viitor mai liniştit 

La şcoala numărul 47, din centrul oraşului, până la orele 9.30 votaseră mai puţin de 3% din ce înscrişi pe listă. „E normal, e zi liberă şi oamenii se trezesc mai greu. Dar vor veni spre după-amiază”, a declarat Oleg Kovalenko, preşedintele secţiei de votare.

Urnele de vot conţineau doar câteva zeci de voturi, într-un scrutin de o deosebită importanţă pentru viitorul acestei naţiuni.

După evenimentele violente din Kiev, puterile preşedintelui au fost reduse considerabil. Cei mai mulţi dintre cei cu care am vorbit în ultimele zile şi-au dorit ca această cursă politică să se termine cu victoria unuia dintre candidaţi din primul tur.

Ce poate fi mai important azi decât să votezi? Votul ne va aduce ordine şi poate ne va ajuta să ne înţelegem şi auzi unul pe altul“, a declarat imediat după ce a votat, Irina. Într-adevăr, locuitorii Odessei, ca majoritatea ucrainenilor, percep aceste alegeri ca o normalizare a situatiei poltice deosebit de instabile şi s-au prezentat la vot în număr considerabil pe parcursul zilei.

La Colegiul de Medicină din centrul Odessei până la orele 17.00 se prezentaseră mai mult de 50% dintre alegători, un număr aproape dublu faţă de o şcoală aflată la câţiva zeci de metri, locaţie unde voturile erau sub 30% tot la aceeaşi oră. Explicaţia, conform preşedintelui secţiei de votare de la Colegiul de Medicină, Anton Stepanisin, stă în abilitatea fiecărei secţii de a se organiza.

„Noi am trimis listele din timp, ne-am asigurat că toţi oamenii sunt înscrişi, evitând astfel listele suplimentare şi controversele ce decurg din folosirea lor.”

Într-adevăr, un număr considerabil din secţiile de votare vizitate în ziua alegerilor au avut probleme de organizare, mulţi din cei care au dorit să voteze fiind respinşi din cauza absenţei numelui de pe liste.

Cu toate acestea, un număr record de ucraineni s-au prezentat la vot, majoritatea în centrul şi vestul ţării, locaţii unde mai mult de 50% din alegători şi-u exprimat dorinţa politică cu privire la viitorul naţiunii.

image

Mai puţine voturi în Odessa

Odessa, regiune cu o istorie şi tradiţie multiculturală bogată, un oraş turistic şi cu locuitori ce se mândresc cu identitatea aparte în rândul ucrainenilor a votat într-un număr considerabil mai mic.

„Dacă e să fiu cinstit, eu nu votez pentru un anumit candidat, ci votez împotriva anumitor indivizi ce doresc puterea”, a mărturisit Serghei, o părere destul de des întâlnită pe parcursul ultimelor zile. Oligarhii, candidaţii cu cele mai mari şanse în aceste alegeri, par să nu fie preferaţii multora şi, în acelaşi timp, o explicaţie pentru diferenţa de aproximativ 20% de participare la vot între acest oraş şi restul ţării.

Fraude la alegeri 

Alegerile prezidenţiale nu au fost lipsite şi de incidente şi suspiciuni de fraudă, în ciuda observatorilor internaţionali şi reprezentanţilor mass-mediei occidentale care au declarat aceste alegeri „libere şi transparente”.

La Colegiul Maritim din Odessa, am observat cum un bărbat a votat, fără probleme, a doua oară în mai puţin de câteva zeci de minute. Înainte de a intra în acea secţie, acelaşi individ a votat la o secţie din apropiere, secţie de votare unde mă aflam pentru a observa alegerile. În momentul în care am semnalat acest incident preşedintelui comisiei electorale, doamna Nelea Degteari, aceasta a refuzat să ia orice măsură, preferând să cheme poliţia pentru a mă scoate cu forţa din secţia de votare pe motiv că aş fi „provocator”. După acest incident, doamna preşedinte a dispărut din secţia de votare pentru mai multe ore.

În ciuda acestor incidente, ucrainenii par să fie mulţumiţi de rezultatul rapid al alegerilor, rezultat ce speră să le aducă pacea în regiunile din est, unde războiul civil a provocat pierderea a zeci de vieţi omeneşti şi un număr considerabil de răniţi.

„Primii paşi pe care îi vom lua vor fi către oprirea războiului civil, oprirea haosului şi restaurarea păcii într-o Ucraină unită”, a declarat Petro Poroshenko imediat după anunţarea rezultatelor parţiale.

Noul preşedinte ucrainean intenţionează să viziteze regiunea Doneţk în cursul săptămânii pentru a restabili pacea şi ordinea pe străzile ocupate de separatişti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite