Corespondenţă de la Bruxelles. Europarlamentarii ameninţă că vor respinge bugetul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mmebrii Parlamentului European sunt nemulţumiţi de actualul proiect bugetar. FOTO Reuters
Mmebrii Parlamentului European sunt nemulţumiţi de actualul proiect bugetar. FOTO Reuters

Membrii Parlamentului European au spus cuvinte grele despre acordul la care au ajuns liderii UE la ultimul summit.

La Bruxelles a avut loc, luni, o nouă etapă din bătălia dură pentru bugetul multianual 2014-2020 al UE. În prezenţa preşedinţilor  Schulz, Van Rompuy şi Barosso, europarlamentarii au dezbătut  acordul semnat de şefii de state şi guverne la Consiliul European la începutul lunii februarie.

Dezbaterile au adus în prim- plan momente  fără precedent, cu semnificaţii multiple şi care, în funcţie de evoluţia ulterioară a lucrurilor, ar putea determina apariţia unui conflict inter-instituţional de amploare. 

Şedinţa a fost una deschisă, cu participarea presei, fapt cu totul ieşit din comun deoarece regula era că asemenea reuniuni sunt strict secrete şi doar arareori finalizate printr-un foarte lapidar comunicat de presă. 

A doua noutate a fost faptul că şefii marilor grupuri  parlamentare au avut o poziţie comună, cea de atac violent şi nemilos la adresa acordului obţinut de către şefii de state şi guverne din UE asupra bugetului multianual 2014-2020 al Uniunii. Toţi, cu excepţia minusculului grup al Conservatorilor, portavoce oficială a intereselor partidului premierului britanic David Cameron.

Joseph Daul (PPE): acest buget nu este acceptabil

Liderul popularilor europeni, Joseph Daul, a declarat: „Avem cel mai mic buget din istoria UE. În acest moment, în faţa unor state care nu mai pot face totul, concetăţenii noştri au nevoie de valoarea adăugată a Europei. Şi, în numele responsabilităţilor care ne revin, adaug faptul că acest buget nu este acceptabil…Nu cerem un buget enorm. Cerem un buget realist şi care să pregătească viitorul. Vrem un angajament ferm asupra unei clauze de revizuire, în doi sau trei ani, pentru a permite noului Parlament să revadă acest buget.

Cerem introducerea unei reale flexibilităţi între liniile bugetare şi între ani. Ultimul summit european nu a fost european decât cu numele. A fost ceva mai aproape de o întâlnire a unor vânzători de covoare. Aş vrea să reamintesc unor state membre că suntem o comunitate care se bazează pe prevalenţa dreptului. Şi pe un Tratat care este legea noastră supremă. Iar Cadrul Financiar care ne-a fost propus vine împotriva Tratatului.

Mai întâi, deoarece Consiliul şi-a depăşit competenţele deoarece a ocolit comisiile parlamentare de specialitate. Apoi, să prevezi credite pentru plată care sunt cu 52 de miliarde de euro mai puţin decât creditele de angajament, asta se numeşte creare de deficit. Un deficit care contravine regulii înscrise în Tratat“.

Hannes Swoboda (socialişti): spunem NU acestui buget

Liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, a precizat şi el că acest acord european asupra bugetului este inacceptabil şi în PE nu va exista o majoritate favorabilă care să-l voteze. „Nu este posibil să existe mari priorităţi pentru care să fie alocate sume mici de bani...În starea prezentă a lucrurilor, trebuie să spunem NU acestui buget. Trebuie să urmeze negocieri substanţiale şi doar după aceea veţi beneficia de sprijinul nostru...Este prefigurat un buget pentru şapte ani de austeritate“, a mai spus Swoboda. 

Guy Verhofstadt (liberali): este un buget copy-paste 

Şeful liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, a intervenit şi a spus că „este un buget copy-paste după Perspectivele Financiare 2006-2013“. „Da, este adevărat, sunt mai puţini bani pentru agricultură şi un pic mai mult pentru inovaţie. Dar, în rest, nu s-a schimbat nimic. De fapt, e mai prost. Şi de acum înainte vor exista 50 de excepţii, exceptări, discounturi….În plus, acest accord va duce la creşterea deficitului bugetar …creaţi un deficit de 300 miliarde de euro!“, a reproşat Verhofstadt.

„Comisia făcuse o propunere bună, în acord cu Tratatul de la Roma. Includea şi propunerea din noiembrie, finanţare directă pentru UE şi resurse proprii pentru a pune capăt certurilor nesfârşite între statele membre contributoare. Singura soluţie este să renegociem totul. Să încercăm să ajungem la un acord pe doi ani privind un cadru financiar pentru UE care să fie orientat cu adevărat spre viitor”, a propus liberalul european.

În momentul în care se va supune la vot bugetul, dacă Parlamentul European va aplica regula de vot “la vedere”, este foarte greu de imaginat că vor exista surprize majore, mai ales că scopul europarlamentarilor este să-şi securizeze în linişte un nou mandat la alegerile de anul viitor, având deci nevoie de avizul şefilor lor de grup, dar şi al partidelor politice de acasă. Lucrurile ar deveni complicate dacă, aşa cum a menţionat preşedintele Schulz, s-ar putea propune votul secret, ceea ce ar deschide o posibilitate reală pentru respingerea bugetului. 

România, un loc mai puţin în PE

Potrivit unei propuneri adoptate de Comisia pentru Afaceri Constituţionale a PE, România se află printre cele 12 state membre ale UE care vor pierde un loc în viitoarea legislatură a Parlamentului European, ţara noastră urmând să dispună doar de 32 de mandate. Modificările vor avea loc în contextul primirii unui nou stat membru, Croaţia, şi pentru a respecta Tratatul de la Lisabona. Propunerea trebuie să treacă de votul eurodeputaţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite