Comisia Europeană le va cere avizul statelor membre UE privind eventuale noi acţiuni vizând Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europena
Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europena

Comisia Europeană le va cere avizul statelor membre UE privind eventuale noi acţiuni vizând Polonia, într-o dispută legată de statul de drept care durează de mai mult de un an, au declarat miercuri oficiali citaţi sub acoperirea anonimatului de Reuters.

Prim vicepreşedintele Frans Timmermans le-a spus colegilor săi din Comisie, la întâlnirea săptămânală de miercuri, că vrea să prezinte dosarul Poloniei altor state UE.

“Ideea este să evalueze opiniile Guvernelor UE şi susţinerea acestora de a merge mai departe”, a explicat o sursă europeană la curent cu discuţia purtată în spatele uşilor închise.

Un alt oficial UE a subliniat că Timmermans, care a avut săptămâna trecută schimburi dure de replici cu ministrul polonez de Externe, are susţinerea celorlalţi comisari, însă nu vrea să provoace tensiuni politice.

Fostul ministru olandez de Externe vrea ca dosarul să fie discutat la o reuniune a miniştrilor de Externe din UE şi va cere Maltei, care deţine preşedinţia blocului comunitar, să îl treacă pe agendă. Următoarea reuniune va avea loc la Bruxelles, pe 7 martie, dar nu este clar dacă Polonia va figura printre subiectele abordate atunci.

Timmermans nu a sugerat trecerea la următorul pas din procedura oficială împotriva Poloniei, ce ar putea sfârşi prin suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în UE, au explicat sursele citate.

O astfel de măsură ar necesita aprobarea în unanimitate a tuturor statelor membre, iar premierul ungur Viktor Orban, care a fost acuzat la rândul său de subminarea practicilor democratice, a avertizat că se opune unei astfel de iniţiative.

Executivul UE acuză Guvernul de la Varşovia că subminează echilibrul democratic, în special prin reformarea Curţii Constituţionale.

Partidul PiS, aflat la guvernare, a refuzat să urmeze recomandările UE şi acuză Comisia să îşi depăşeşte atribuţiile, spunând unui Guvern ales democratic, cu o majoritate parlamentară clară, cum să se comporte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite