Comemorarea Holocaustului, umbrită de criza din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaintea ceremoniei care marchează 70 de ani de la eliberarea lagărului morţii Auschwitz, a izbucnit o „ceartă“ politică între Polonia şi Rusia. Aceasta va fi ultima mare aniversarea la care supravieţuitorii vor reuşi să vină şi să-şi prezinte respectele la lagărul morţii.

La Auschwitz, în Polonia, ţară care a fost ocupată între 1940 şi 1945, naziştii au ucis un milion de bărbaţi, femei şi copii, pentru simplul motiv că erau evrei, notează BBC. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a participat la ultima mare aniversare, în urmă cu 10 ani, ca reprezentat al celei mai mari ţări a fostei Uniuni Sovietice. Soldaţii sovietici au eliberat lagărul pe 27 ianuarie 1945.

Însă acţiunile Rusiei din ultima vreme, cum ar fi anexarea Crimeei şi suportul acordat separatiştilor ucraineni, umbresc ceremonia şi pun organizatorii din Consiliul Auschwitz într-o poziţie dificilă. Polonia a fost una dintre ţările cele mai vehemente împotriva intervenţiei ruse din Ucraina.

Polonezii n-au fost încântaţi de perspectiva vizitei lui Vladimir Putin“, a declarat pentru BBC, Konstanty Gebert, editorialist al publicaţiei poloneze „Gazeta Wyborcza“.

Ucraina ar fi eliberat Auschwitzul, nu Armata Roşie

Consiliul a decis să trimită o invitaţie deschisă ambasadelor, şi nu câte una individuală pentru fiecare lider de stat sau de guvern. „Dacă ruşii ar fi anunţat că preşedintele lor va participa, asta ar fi tot: Putin la Auschwitz. Însă Putin a ales să se simtă jignit că nu a fost invitat special, după cum presupun că polonezii ştiau, astfel evitând o situaţie inconfortabilă“, a spus Gebert.

Ar fi deplasat să vină Putin la Auschwitz, din cauza a ceea ce a făcut în ultima vreme. În general, prezenţa Rusiei la ceremoniile de la Auschwitz nu doar că este indispensabilă, ci chiar foarte dorită, şi este nevoie să fie plasată în contextul istoric, şi de atunci şi de acum“, adaugă jurnalistul polonez.

Rusia, la fel ca multe alte naţiuni invitate, va trimite un oficial de un rang mai mic. Astfel va fi reprezentată de şeful de personal al Kremlinului, Serghei Ivanov. 

România va fi reprezentată de Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu. Vor fi prezente, de asemenea, toate marile Case Regale ale Europei. La ceremonii vor participa şi 300 de supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz.

„Isteria anti-Rusia“

Acest mod neobişnuit de a invita participanţi la ceremonie s-a dezvoltat într-un adevărat conflict diplomatic atunci când un post de radio polonez l-a întrebat pe ministrul de Externe Grzegorz Schetyna dacă Putin nu a fost invitat din ciudă. Ministrul a decis să răspundă, explicând că Ucraina a eliberat Auschwitzul, şi nu Armata Roşiei a Uniunii Sovietice.

Moscova a luat foc, spunând că este timpul să se pună capăt „ridiculizării istoriei“ şi a „isteriei anti-Rusia“. Comentariile lui Schetyna „sunt blasfemitoare şi cinice“, a declarat şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. El a scos în evidenţă faptul că Auschwitzul a fost eliberat de Armata Roşie, ce era formată din ruşi, ucraineni, ceceni, georgieni şi tătari.

Auschwitzul a fost eliberat de Primul Front Ucrainean al Armatei Roşii care, cu siguranţă, a inclus şi ucraineni şi ruşi. Maiorul Anatolie Shapiro, un evreu ucrainean, a condus batalionul care a luptat până a ajuns în lagăr.

Vineri, ministrul de Externe polonez a insistat că are dreptate pentru că este „evident“ că o Armată Roşie multietnică a eliberat lagărul, dar că de fapt un ofiţer ucrainean, Igor Pobircenko, a intrat primul cu tancul lui prin porţile Auschwitzului.

Ideea de bază este că evenimentul este pentru rememorarea trecutului, mult mai mult decât despre dezbaterea prezentului, şi mai puţin a viitorului. Ar trebui să fie vorba de supravieţuitori şi nu despre politicienii zilelor noastre“, spune Gebert, jurnalistul polonez.

„Dacă lumina reflectoarelor ar cădea de pe preşedintele acela sau celălalt, poate ar fi pusă accidental pe cineva incredibil de curajos care încă este în viaţă şi care a supravieţuit iadului pe care Germania nazistă l-a creat acolo“, adaugă jurnalistul, citat de BBC.

Infografie Holocaust Auschwitz-Birkenau
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite