UPDATE Ciprul redeschide băncile. Măsurile aprobate de Parlament pentru controlul capitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocajul financiar a scos în stradă mii de ciprioţi FOTO Reuters
Blocajul financiar a scos în stradă mii de ciprioţi FOTO Reuters

Ciprul a confirmat că îşi va redeschide băncile joi, după aproape două săptămâni în care acestea au fost închise. Parlamentul a aprobat noi măsuri pentru controlul capitalului şi restructurarea băncilor.

 UPDATE 9.18   Nu număr impresionant de forţe de securitate au fost desfăşurate în Cipru în faţa băncilor care se deschid astăzi la ora 12.00 şi 18-00 (ora locală), iar în zilele următoare vor reveni la programul lor obişnuit. Poliţia a fost în alertă în noaptea de miercuri spre joi, când camioane pline cu bani ar fi ajuns la banca centrală.

De asemenea, forţele de ordine şi sute de angajaţi ai firmei private de securitate G4S păzesc unităţile bancare din ţară şi ajută la transportul banilor.

Insituţiile financiare se tem că lumea va năvăli să-şi ceară banii şi au recurs la protecţie celei mai mari firme de pază din lume. În plus, Uniunea Angajatilor Băncilor (ETYK) a făcut un apel la oameni să nu-şi verse frustrarea pe ei.

Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale a declarat miercuri că băncile se vor deschide joi, iar ministrul de finanţe Michalis Sarris a dezvăluit noile măsuri impuse pentru controlul capitalului, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse.

Astfel, el a precizat că retragerile de numerar vor fi limitate la suma de 300 de euro pe zi. Încasarea de cecuri nu va fi permisă, dar cecurile vor fi acceptate. Utilizarea cărţilor de credit în străinătate va fi limitată la suma de 5.000 de euro pe lună.

De asemenea, ciprioţilor nu li se va permite să treacă graniţa cu sume care depăşesc pragul de 3.000 de euro. Transferurile internaţionale au fost şi ele suspendate, dar există şi o serie de excepţii. De pildă, părinţii celor care studiază în străinătate şi trebuie să plătească taxele de şcolarizare şi cazarea vor putea să trimită bani în continuare.

Sarris a declarat că „lipsa de lichidităţi şi riscul semnificativ al ieşirilor de capital, alături de un posibil colaps al instituţiilor de credit“ au impus adoptarea acestor restricţii.

Între timp, moneda euro s-a depreciat, pe fondul îngrijorărilor investitorilor şi economiştilor care cred că acest plan de salvare va deveni un model aplicat şi în cazul altor state. Ei continuă să ia în calcul această posibilitate, în ciuda faptului că unii oficiali au respins categoric ideea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite