INFOGRAFIE Cine vinde arme Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navă de război Mistral FOTO AFP
Navă de război Mistral FOTO AFP

Statele UE condamnă verbal acţiunile Federaţiei Ruse în estul Ucrainei, cu precădere după tragedia aviatică de la 17 iulie, soldată cu aproape 300 de morţi, dar îşi păstrează reţinerea în privinţa exporturilor de armament către Moscova.

În timp ce Franţa este cap de afiş la refuzul de anula contractele de 1,2 miliarde de Euro cu Rusia, pentru livrarea a două nave de război Mistral de ultimă generaţie, un raport al Parlamentului britanic dezvăluie exporturile de armament ale Londrei pentru vecinul din Est. Documentul a făcut deliciul presei britanice şi a celei europene, fiind publicat la numai 24 de ore după ce premierul britanic David Cameron cerea impetuos impunerea unui embargo al armelor pentru Rusia şi critica dur guvernul de la Paris pentru contractele Mistralului cu Moscova. Mai mult, Cameron declarase luni că Marea Britanie a oprit toate exporturile de armament către statul rus, măsură anunţată de Parlamentul londonez încă din martie, după anexarea Crimeei de către Rusia.

Raportul parlamentarilor britanici a decoperit că 251 de licenţe pentru export încă sunt valabile, pentru contracte în valoare de aproximativ 190 milioane de Euro. Între produsele exportate se regăsesc puşti de asalt, muniţie pentru arme mici, armuri pentru corp, echipament militar de telecomunicaţii, dar şi tehnologie avansată pentru criptografie.  Doar 31 de licenţe pentru exportul de arme către Rusia au fost revocate din martie până în prezent, contrazicând afirmaţiile şefului de guvern.

De cealaltă parte, liderii de la Elysee au preferat să abordeze o atitudine sfidător de sinceră. Pe fondul degradării relaţiilor UE-Rusia,  livrarea navelor franceze Mistral către Rusia a provocat tensiuni între Paris şi aliaţii săi, dar preşedintele Hollande şi ministrul de Externe Fabius au anunţat că-şi vor îndeplini angajamentele, în pofida presiunilor internaţionale. În plus, şeful diplomaţiei franceze a răspuns atacurilor venite de la premierul britanic, transmitându-i să verifice câţi oligarhi ruşi susţin economia Marii Britanii.

Federaţia Rusă şi Franţa au semnat în 2011 un contract de 1,2 miliarde de euro pentru construirea a două nave de tip Mistral pentru Marina rusă. Aceste nave sunt în curs de construire la Şantierele STX din Saint-Nazaire (vestul Franţei). Prima navă — „Vladivostok'' — a fost lansată la apă şi va fi predată Rusiei în toamna lui 2014, iar cea de-a doua — „Sevastopol'' — în toamna lui 2015.

Germania este de asemenea un partener strâns al Federaţiei Ruse, inclusiv în domeniul militar, deşi cancelarul Angela Merkel a anuţat în aprilie că „din cauza situaţiei politice actuale nu sunt aprobate niciun fel de exporturi de arme către Rusia“.  Berlinul exporta tehnologie militară de vârf prin compania Rheinmettal, având printre altele un contract de 140 milioane de Euro cu Rusia, pentru a construi un centru de formare şi antrenament în Mulino, unde vor fi antrenaţi 30.000 de soldaţi ruşi anual. Autorităţile germane au anunţat în primăvară încetarea contractului cu Moscova, însă partea rusă anunţa că centrul este „oricum finalizat“.

Unul dintre cei mai importanţi exportatori de arme către Rusia este Italia, care a avut un contract de 800 de milioane de Euro pentru a producerea de vehicule blindate. Roma susţine că Moscova a anulat contractul exact înainte de criza din Ucraina, motivând că „propriile vehicule sunt mai ieftine şi mai robuste“, dar informaţia contrazice politica prorusă a guvernului de la Roma.

mistral

Oligarhii îşi mută averile

Miercuri, premierul de la Londra a informat presa că oligarhii ruşi care au investiţii masive în City-ul londonez (cartierul financiar al capitalei britanice) îşi mută banii, de teama sancţiunilor. Informaţiile au fost culese de serviciile secrete ale Majestăţii Sale, iar prim-ministrul a afirmat că se aştepta această reacţie.

După doborârea avionului Malaysia Airlines de către separatiştii proruşi din estul Ucrainei, bogaţii Rusiei au devenit din ce în ce mai temători că politicile preşedintelui Putin vor duce la sancţiuni împovărătoare şi repercusiuni asupra averilor lor.

Alexander Lebedev, un miliardar rus care deţine ziarele britanice The Independent şi Evening Standard, este foarte pesimist. El spune că Rusia nu va putea să-şi repare relaţiile sale cu SUA şi aliaţii europeni.

„Ceasul s-a întors în anii ‘80“, la maximul Războiului Rece, spune Lebedev, care a fost şi el ofiţer de informaţii. „Dar în anii ’80 cele două părţi se anulau una pe cealaltă. Acum avem un război, aşa că este mai rău“, crede el.

„Ameninţarea de sancţiuni împotriva unor sectoare întregi ale economiei este acum foarte reală şi există baze serioase pentru ca societăţilor să le fie frică“, crede Mihail Kasianov, fost premier al Rusiei în primul mandat de preşedinte al lui Putin, din 2000 până în 2004. „Dacă vor fi sancţiuni împotriva întregului sector financiar, economia se va prăbuşi în şase luni“, mai spune el.

„Elita economică şi de afaceri este îngrozită“, spune şi Igor Bunin, care conduce Centrul pentru Tehnologie Politică în Moscova. Nimeni nu vorbeşte de frica răzbunării. „Orice fel de rebeliune şi vor fi îngenunchiaţi“, a mai spus el. Ce se întâmplă acum este afectează afacerile şi rău pentru Rusia, susţine Bunin.

O serie de măsuri adiţionale vor fi impunse în săptămânile următoare, iar sancţiuni împotriva unor sectoare întregi sunt probabile în luna septembrie, dacă investigatorii determină oficial că rebelii au lansat rachetele, Europa urmând să ia probabil măsuri mai puţin puternice deoarece are legături economice mai strânse cu Rusia, consideră Eurasia Group, companie de consultanţă.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/rusia" target="_blank">View the story "Rusia " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite