Brexitul Italiei: cei doi politicieni care vor să fie arhitecţii unei campanii pentru „Italexit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul independent italian Gianluigi Paragone care va lansa un partid dedicat ieşirii Italiei din UE FOTO EPA-EFE
Senatorul independent italian Gianluigi Paragone care va lansa un partid dedicat ieşirii Italiei din UE FOTO EPA-EFE

Pe fondul pandemiei de COVID-19, unele voci din Italia au reluat dezbaterea cu privire la părăsirea Uniunii Europene (UE). Aceste voci se declară deziluzionate de un răspuns necoordonat al UE împotriva noului coronavirus, mai ales în cazul Peninsulei, puternic lovită la începutul crizei.

Doi oameni s-au lansat în cursă pentru a deveni un nou arhitect al ieşirii din blocul comunitar, pe modelul britanicului Nigel Farage, demarând separat o companie pentru un Brexit al Italiei.

Este vorba de Gianluigi Paragone, fost senator din cadrul Mişcării Cinci Stele (M5S), acum independent, respectiv de Vittorio Sgarbi, critic de artă şi fost ministru în guvernul de dreapta a lui Silvio Berlusconi, actualmente preşedinte al Alianţei Centrului.

Ei vin să umple un loc gol lăsat de cel care părea să-i semene cel mai bine lui Farage, şi anume fostul lider al partidului de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini.

Salvini nu s-a sfiit să numească UE „un cuib de şerpi şi şacali” şi să atenţioneze că, odată ce Italia va învinge pandemia, „dacă vom fi obligaţi, vom spune adio”.

Dar cum tonul său a devenit unul mai moderat, alături de partenerul său politic din alianţa de dreapta, Fraţii Italiei, înclinând în cele din urmă spre un bloc comunitar reformat, spaţiul de manevră pentru poziţii de dreapta s-a deschis considerabil.

Noul partid a lui Gianluigi Paragone, în vârstă de 48 de ani, va avea o singură misiune: să pregătească ieşirea Italiei din UE. Fost jurnalist - fost editor al publicaţiei oficiale a Ligii Nordului, vicedirector al canalelor Rai 1 şi Rai 2 şi gazdă a mai multor talk show-uri politice - Paragone a intrat în politică în 2018 de partea M5S, din care a făcut parte până ce a fost exclus la începutul anului pe motivul neparticipării la vot. El a rămas însă senator independent.

De cealaltă parte, Vittorio Sgarbi, cu o mai mare experienţă politică, îşi propune să urmeze mai îndeaproape exemplul Marii Britanii prin organizarea unui referendum.

Criticul de artă italian şi liderul Alianţei Centrului Vittorio Sgarb FOTO EPA-EFE

Criticul de artă italian şi liderul Alianţei Centrului Vittorio Sgarb FOTO EPA-EFE

Opinia publică din Italia pare să le fie favorabilă, după cum pare să reiasă dintr-un sondaj efectuat în luna aprilie, în plină criză sanitară, care a relevat că 70% dintre italieni nu au încredere sau au un nivel scăzut de încredere în Uniunea Europeană. Totodată, 50% dintre ei nu ar fi fost împotriva ieşirii Italiei din Uniunea Europeană.

Paragone a anunţat lansarea noului său partid, care nu are încă un nume, pe 23 iulie. 

„Italia s-a îmbătat cu ideea unui proiect european şi s-a îndrăgostit. Dar acum oamenii au înţeles că ne era mai bine înainte”, a spus Paragone într-un interviu acordat pentru „Politico”.

Acesta este convins de eşecul apropiat al proiectului european: „Când vedem cum casa noastră se prăbuşeşte, nu mai aşteptăm să ne cadă în cap”.

Paragone spune că motivul real al excluderii sale din M5S sunt criticile aduse conducerii partidului care şi-a abandonat principiile, şi, mai presus de toate, euroscepticismul. Iniţial, M5S se prezenta drept antisistem, ecologistă, anti-imigraţie, populistă, în condiţiile unor poziţii politice de multe ori instabile şi totodată, tot mai radicale. În 2017, fostul său lider Luigi Di Maio a spus că ar vota „pentru” la un referendum privind ieşirea din zona euro, ca în 2018 să numească Uniunea Europeană casa partidului său.

Celălalt pretendent la lansarea unei campanii eurosceptice, Sgarbi, cunoscut comentator TV şi legiuitor, este un politician antisistem care preferă să iasă în evidenţă. Recent, a fost scos de agenţii de securitate din Parlament după ce şi-a insultat colegii. Şi nici interlocutorii săi nu au scăpat de observaţiile sale nu tocmai flatante. De exemplu, el şi-a comparat un coleg cu Frankenstein.

Sgarbi a declarat că împărtăşeşte puncte de vedere comune cu Farage, dar îl admiră pe actualul premier britanic Boris Johnson pentru „hotărârea sa. Grupul său politic a înaintat luna trecută o petiţie la Curtea Constituţională pentru a obţine cele 500.000 de semnături necesare unui referendum care să deschisă calea Italexitului, prezentat ca „o nouă Renaştere pentru Italia”.

Sgarbi nu se lasă intimidat de exemplul Marii Britanii, care trece printr-o etapă de negocieri greoaie post-Brexit, exprimându-şi încrederea că „mai degrabă rezultatele pozitive vor demonstra că plecarea nu are consecinţe dăunătoare”.

Paragone are o perspectivă mai echilibrată şi mai pragmatică asupra lucrurilor: „Există riscuri, va trebui să negociem, să facem sacrificii. Dar nu există victorie fără sacrificii”.

Obiectivele par unele îndepărtate şi rezultate pe termen scurt nu se întrevăd, în pofida unui sondaj recent care arată o susţinere populară de 7% pentru partidul încă fără nume al lui Paragone.

Acesta e conştient de faptul că modelul Farage - care a reuşit să adune suficientă susţinere populară anti-UE cât să pună Brexitul în linie dreaptă pe agenda politica şi să provoace un referendum, - nu poate fi replicat cu uşurinţă în Italia: „Reţeta pentru Brexit nu va funcţiona aici: avem o altă economie şi alte presiuni”.

Totuşi voci politice, între care şi deputatul din cadrul Ligii Marco Zanni, un critic al răspunsului UE la pandemia de COVID-19, spun că susţinerea de care se bucură Paragone e una impresionantă pentru un partid încă nelansat: „În trecut, iniţiativele de acest fel nu au reuşit să ia amploare şi să fie sprijinite de la bază. Nu cred că actualmente există suficiente raţiuni pentru un vot italian, însă dacă nu au loc schimbări clare în UE, pe termen lung italienii s-ar putea declara în favoarea unui Italexit”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite