Cine este liderul revoluţiei de catifea din Armenia? Nikol Paşinian i-a convins pe armeni să refuze „rocada rusească“
0Armenia poate întoarce pagina după 11 ani cu Serj Sarkisian la putere şi 11 zile de proteste ample faţă de acest lider contestat pentru mentalitatea sa sovietică şi pierderea contactului cu realitatea. Eroul ultimelor evenimente tulburi din neliniştitul Caucaz este Nikola Paşinian, liderul opoziţiei armene.
La capătul a 11 zile de proteste ample în Armenia, marcate de sute de arestări, Serj Sarkisian (63 de ani) a decis să renunţe la postul de „conducător“ al ţării.
Fost membru al Partidului Comunist, ministru de Interne, ministru al Apărării, premier (2007-2008) şi şef de stat (2008-2018), Sarkisian a încercat să se menţină la putere prin transformarea Armeniei din republică prezidenţială în republică parlamentară şi asigurarea unui nou mandat de premier.
Anticipând învestirea sa la conducerea Guvernului, zeci de mii de armeni au inundat străzile în întreaga ţară începând din 13 aprilie. Presiunea lor a dat roade, Sarkisian renunţând la mandatul de premier luni, la numai şase zile de la numire.
Nikol Paşinian (dreapta) şi Serj Sarkisian discutând duminică în faţa presei într-un hotel din Erevan, capitala Armeniei FOTO armradio.am
Eroul ultimelor zile agitate din Armenia este fără îndoială Nikol Paşinian (42 de ani), un fost jurnalist şi un politician tăios.
Liderul de opoziţie din Armenia, Nikol Paşinian, a spus că el şi colegii lui vor alegeri anticipate după demisia de luni a premierului Serj Sarkisian. „Revoluţia noastră non-violentă, de catifea, revoluţia populară, nu poate fi oprită”, a spus Paşinian la un miting ţinut luni seară în centrul Erevanului.
Ceva mai devreme, premierul interimar Karen Karapetian făcuse apel la calm şi vigilenţă pentru astăzi, când se comemorează uciderea în masă a armenilor din imperiul otoman. „Trebuie să arătăm lumii că ne putem uni în momente de criză”, a spus Karapetian.
Sarkisian, care fusese preşedintele ţării 10 ani, a fost ales de parlament în postul de premier, prevăzut cu puteri sporite, la 17 aprilie. El a spus luni că-şi dă demisia ca să „consolideze” democraţia armeană.
Acum două săptămâni, puţini armeni au crezut în Paşinian, acest bărbat asociat de regulă cu evenimentele tragice întâmplate după alegerile prezidenţiale din 2008, câştigate de Serj Sarkisian. Zece persoane au murit atunci în urma unor ciocniri între membri ai forţelor de ordine şi simpatizanţi ai candidatului învins.
Acuzat de provocarea un proteste în masă în scopul instalării la putere, Paşinian s-a ascuns timp de câteva luni, după care s-a predat autorităţilor în 2009. A stat la închisoare timp de doi ani, după care a fost eliberat în urma unei amnistii şi ales deputat în 2012.
Creativ şi îndrăzneţ
Nikol Paşinian s-a născut pe 1 iunie 1975, la Ijevan, un orăşel de aproximativ 20.000 de locuitori din nordul Armeniei.
Admis la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Erevan, a fost exmatriculat în 1995. Cu toate acestea, a reuşit să se angajeze ca reporter. Apoi a devenit un influent editor la cotidianul liberal „The Armenian Times“.
L-a susţinut pe Levon Ter-Petrosian în alegerile prezidenţiale din 2008 şi a făcut parte din Congresul Naţional Armean. După o primă încercare în 2007 cu Uniunea Impeachment, s-a erijat ca lider politic şase ani mai târziu, în 2013, odată cu fondarea unui alt partid, Contractul Civil. Partidul său este una dintre cele trei formaţiuni ale alianţei liberale „Ieşirea“.
Având un discurs ascuţit, Nikol Paşinian s-a poziţionat imediat în rolul de lider al contestatarilor Partidului Republican, care asigură baza puterii lui Serj Sarkisian.
„Paşinian se deosebeşte de majoritatea figurilor din opoziţie prin faptul că nu se teme, este îndrăzneţ, creativ şi ager la minte“, îl descrie sociologul Ghevorg Pogosian.
Nu s-a ferit să doarmă în aer liber împreună cu susţinătorii săi şi nici să urce pe acoperişurile garajelor din curţile oamenilor pentru a le transforma în tribune de discurs pentru campanie.
Acţiunile sale au atras tinerii şi nu au lăsat indiferente generaţiile mai în vârstă, fapt constatat şi la protestele din ultimele zile.
„Oamenii i se alătură pentru că sunt siguri că nu va face afaceri secrete cu cei de la putere, nu va trăda mişcarea“, spune Pogosian.
„Nikol Paşinian a avut dreptate. Iar eu m-am înşelat“, a menţionat Sarkisian în anunţul privind demisia sa.
Opoziţia - puternică în stradă, slabă în Parlament
Reţinut şi eliberat în timpul protestelor, Paşinian a felicitat după retragerea lui Sarkisian o victorie a poporului.
„Aţi câştigat, cetăţeni mândri ai Armeniei“, a scris el pe Facebook, dând asigurări că nimeni nu va confisca victoria.
„Serj Sarkisian este un lider care are o mentalitate sovietică. Iar lumea de azi cere o abordare cu totul nouă a problemelor“, este de părere Karen Haciatrian, un student în vârstă de 23 de ani citat de AFP.
Paşinian şi Sarkisian au încercat să negocieze duminică într-un hotel din Erevan, dar divergenţele dintre ei au ieşit rapid la iveală.
Primul i-a cerut demisia celui de-al doilea, acuzat că se agaţă cu orice preţ de putere şi că nu face nimic împotriva corupţiei.
Acum însă negocierile sunt în toi pe culoarele puterii. Partidele au şapte zile la dispoziţie pentru a-şi prezenta propunerile la postul de premier, iar poziţia de forţă o deţine tot Partidul Republican, care conduce o coaliţie ce numără 65 din cei 105 de deputaţi ai Parlamentului armean.
Totuşi, „o nouă viaţă începe astăzi“ în Armenia, se arată convins Goar Badalian, un student de 21 de ani.