Ce pedeapsă riscă fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, în scandalul de corupţie ce a făcut înconjurul lumii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o zi şi o noapte în arestul poliţiei din Nanterre, Nicolas Sarkozy a fost acuzat de „trafic de influenţă”,  „corupţie” şi  „violarea secretului profesional”, într-o anchetă ce implică mai multe persoane apropiate de fostul preşedinte francez. Care sunt implicaţiile legale şi câţi ani de puşcărie riscă Sarkozy?

Avocatul acestuia, Thierry Herzog, şi magistratul-şef Gilbert Azibert, unul din avocaţii cu experienţă ai Curţii de Casaţie, au fost de asemenea acuzaţi în dosarul de corupţie şi trafic de influenţă. Arestat marţi dis-de-dimineaţă, la ora opt, Sarkozy a părăsit secţia de poliţie în aceeaşi zi, la 23.30, escortat de poliţia locală către judecătorie, pentru a se decide dacă acesta va fi reţinut sau nu pentru o perioadă mai lungă. Fostul preşedinte a părăsit biroul judecătorului două ore mai târziu, la 18 ore de la reţinerea sa.

Ani grei de puşcărie

Acuzaţia de luare de mită e cea mai serioasă din dosar. Reglementată de legea franceză prin articolul 433 din Codul Penal, aceasta infracţiune se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

În cazul unei condamnări, Sarkozy ar ar putea să fie privat şi de câteva drepturi civile. Conform articolului 432 al aceluiaşi Cod Penal, acestuia i s-ar putea adăuga la sentinţa pentru corupţie şi o interzicere a drepturilor civile şi politice, inclusiv de a candida pentru o funcţie politică şi excluderea de pe listele electorale pe o perioadă determinată. 

În cazul traficului de influenţă, această acuzaţie reprezintă o infracţiune pedepsită cu până la cinci ani de închisoare şi o amendă de până la 500 000 de mii de euro. 

O să luptăm!”

Avocatul lui Thierry Herzog, domnul Paul-Albert Iweins, a declarat că s-au folosit înregistrări între clientul său şi decanul baroului, o premieră pentru justiţia franceză, extrem de grijulie faţă de dreptrul la intimitate şi confidenţialitate. „Este pentru prima dată când se încearcă folosirea ca probă în instanţă a unei conversaţii între doi avocaţi. Deci vom lupta”, a declarat acesta.

Conform jurnaliştilor cotidianului Le Monde, Sarkozy nu a fost reţinut în urma anchetei iniţiale: 

image

Un alt protagonist al scandalului, Patrick Sassoust, avocat la Curtea de Casaţie, a fost prezentat magistraţilor, fără însă să fie acuzat în acest caz, conform avocatului acestuia, Nicolas Rothe Barruel.

O reţea de informatori

Nicolas Sarkozy a sosit în jurul orei 8 dimineaţa la biroul central al magistraţilor ce se ocupă de cazul de corupţie unde i s-au adus la cunoştiinţă acuzaţiile împotriva sa. 

Înainte de acest incident, fostul preşedinte francez amânase pentru toamnă decizia de a se întoarce sau nu în viaţa politică. Anchetatorii se bazează pe o reţea de informatori infiltraţi în sistemul judiciar şi în departamentele de poliţie pentru a le furniza dovezile necesare condamnării inculpaţilor în acest dosar.

Citeşte şi: 

Cele mai controversate momente ale fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy a fost al 23-lea preşedinte al Franţei, cu un mandat de cinci ani, între 2007 şi 2012. Atât în timpul mandatului prezidenţial cât şi în afara acestuia, Sarkozy a fost un personaj controversat, criticat şi admirat deopotrivă. În ultimele zile acesta se află din nou în atenţia presei, fiind acuzat de trafic de influenţă.Mai jos, o retrospectivă a celor mai controversate momente ale omului şi politicianului Sarkozy.

Avocatul lui Sarkozy şi doi magistraţi, arestaţi preventiv într-un caz de corupţie

Avocatul lui Nicolas Sarkozy a fost plasat luni în arest preventiv, într-un caz privind un presupus trafic de influenţă şi o presupusă încălcare a secretului instrucţiei în care este citat numele fostului preşedinte francez din perioada 2007-2012, potrivit unei surse judiciare, relatează AFP.

Partidul lui Sarkozy, anchetat pentru fraudă

Scena politică din Franţa este zguduită de un uriaş scandal de fraudă, după ce partidul UMP al fostului preşedinte Sarkozy ar fi suprafacturat evenimentele şi adunările politice pentru a acoperi cheltuielile campaniei prezidenţiale din 2012, pe care a pierdut-o în favoarea liderului socialist, Francois Hollande.

Nicolas Sarkozy militează pentru schimbarea regulilor Schengen

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a declarat că este necesară introducerea unui nou set de reguli aplicat sistemului Schengen din cadrul Uniunii Europene, potrivit unui articol de presă recent semnat de fostul lider de la Palatul Elysee. În plus, Sarkozy a militat şi pentru formarea unui bloc economic franco-german puternic, stabil, acţiune menită să-i încurajeze pe alegătorii francezi să meargă la urne pe 25 mai.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite