Partidul lui Sarkozy, anchetat pentru fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scena politică din Franţa este zguduită de un uriaş scandal de fraudă, după ce partidul UMP al fostului preşedinte Sarkozy ar fi suprafacturat evenimentele şi adunările politice pentru a acoperi cheltuielile campaniei prezidenţiale din 2012, pe care a pierdut-o în favoarea liderului socialist, Francois Hollande.

Marţi dimineaţă, parchetul din Paris a efectuat percheţii la sediul formaţiunii de centru – dreapta UMP, dar şi la firma Bygmalion şi  Génération France, asociaţia politică a lui Jean-François Copé, liderul partidului. Anchetatorii au plecat cu mai multe valize de documente şi vor începe interogatoriile în acest nou caz de fraudă la nivel înalt.

În campania electorală a lui Sarkozy au fost sesizate mai multe „nereguli“, inclusiv suprafacturare, dar şi utilizarea unor facturi false, pentru a acoperi costurile mari ale candidaturii din 2012 a fostului preşedinte.

Sarkozy a mai fost judecat într-un caz care viza cheltuielile sale de campanie din 2012, pentru că depăşise limita de fonduri reglementată de Legea franceză. Fostul lider de la Elysee cheltuise aproape 23 milioane de euro, cu 2,1% mai mult decât limita admisă.

Valoarea facturilor falsificate se ridică la peste 10 milioane de euro, potrivit autorităţilor franceze. Controversa nu se opreşte aici întrucât avocatul firmei de consultanţă Bygmalion, care s-a ocupat de campania lui Sarkozy, a declarat marţi că reprezentanţii companiei au fost „santajaţi financiar de către politicienii din UMP“. Avocatul Patrick Maisonneuve susţine că angajaţilor Bygmalion li s-a spus că nu vor fi plătiţi dacă nu se vor conforma cerinţelor UMP-ului de a suprafactura evenimentele din campanie.

Jérôme Lavrilleux, un oficial al UMP şi fost adjunct al campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy în 2012, a recunoscut că au existat „anomalii“ în timpul campaniei şi au existat facturi suprataxate pentru a „corespunde cu cheltuielile de campanie“, însă nici Sarkozy, nici Cope, nu au fost informaţi.

Dezastru după dezastru pentru UMP

Scandalul apare imediat după publicarea rezultatelor alegerilor europarlamentare, unde UMP a înregistrat un eşec răsunător în faţa formaţiunii extremiste de drepta, Frontul Naţional, clasat pe prima poziţie cu un scor istoric de 25%.

Biroul politic al formaţiunii franceze de dreapta, cel mai mare partid de Opoziţie din Hexagon, s-a reunit marţi dimineaţa pentru a evalua rezultatele euroalegerilor. În sedinţă s-a stabilit ca actualul preşedinte al partidului, Jean-François Copé, să îşi prezinte demisia începând cu data de 15 iunie, urmând ca în octombrie UMP să organizeze un congres anticipat.

Potrivit analiştilor, Nicolas Sarkozy îşi pregătea o revenire în cărţi pentru alegerile prezidenţiale din 2017, pe fondul prăbuşirii popularităţii actualului preşedinte francez, Francois Hollande, în sondaje. Sarkozy miza pe sprijinul lui Jean-François Copé pentru a-şi reconstrui imaginea şi a reveni în fruntea UMP-ului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite