Cancelarul german avertizează Europa că urmează încă o perioadă dificilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Europa are încă o „perioadă extrem de dificilă'“ în faţă şi nu trebuie să-şi „relaxeze“ eforturile de reformă, a atras vineri atenţia cancelarul german Angela Merkel la sfârşitul summit-ului european de la Bruxelles, transmite France Presse.

„Da, am realizat deja ceva, însă cred că ne aşteaptă încă o perioadă extrem de dificilă“, a subliniat ea, după reuniunea Consiliului European de iarnă, încheiat vineri la Bruxelles.

De fapt, „trebuie să ne aşteptăm astfel la un an viitor cu creşteri economice extrem de scăzute, chiar negative în anumite ţări, şi cu un şomaj extrem de mare“, a mai afirmat Merkel.

„Procesul de adaptare prin care trebuie să trecem este extrem de dificil şi dureros“, din cauza „disciplinei bugetare extrem de laxe“ din ultimii ani în Europa şi a 'pierderile de competitivitate care nu pot fi recuperate într-un timp scurt'.

„Aceste lucruri s-au petrecut printr-o perioadă extrem de lungă şi trebuie să fim eficienţi pe o perioadă extrem de lungă. De aceea nu trebuie să relaxăm eforturile de reformă“, a concluzionat ea.

Liderii europeni au încheiat vineri încă un an de criză felicitându-se că au reuşit să salveze Grecia şi să pună pe picioare mecanismul de control asupra băncilor, însă reanalizându-şi ambiţiile pentru consolidarea uniunii economice şi monetare.

Că declinul economiei din zona euro continuă, confirmă şi nu studiu efectuat de o firma independentă de cercetări de piaţă. Rezultatele studiului reprezintă o estimare pentru luna decembrie şi înfăţişează continua scădere din zona euro.

Există totuşi şi câteva semne pozitive. Scăderea este, aparent, mai puţin rapidă decât în lunile precedente şi există niste dovezi ale creşterii din sectorul privat german. Imaginea generală însă este una de continuă slăbire, care face ca problemele financiare să fie dificil de remediat.

Rezultatele unei cercetări efectuate de banca HSBC, din China, sunt mai bune. Acesta sugerează că ritmul creşterii economice este mai mare, ceea ce ar putea fi explicat prin vânzarea de bunuri şi servicii în China.

Sondajul sugerează că industria ţării încă se confruntă cu dificultăţi pe pieţele din afara continentului. Scăderea economiei din Europa, Statele Unite şi Japonia rămâne o problemă pentru exportatorii chinezi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite