Bruxelles-ul înăspreşte legislaţia privind combaterea corupţiei şi spălării de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile vor fi drastic sancţionate dacă nu respectă reglementările privind combaterea spălării de bani
Băncile vor fi drastic sancţionate dacă nu respectă reglementările privind combaterea spălării de bani

Comisia Europeană a adoptat o directivă care prevede extinderea monitprizării persoanelor expuse din punct de vedere politic care ar putea fi corupte de reţele de finanţare a terorismului şi de către grupări specializate în spălare de bani.

Bruxellesul doreşte extinderea monitorizării şi a rudelelor  politicienilor suspectaţi de corupţie, asociaţii persoanelor care ocupă funcţii ce îi expun din punct de vedere politic, dar  şi membri ai organizaţiilor internaţionale.

Propunerea de directivă include ţşi sancţiuni. Persoanele fizice riscă amenzi de până la cinci milioane de euro, iar companii precum băncile ar putea fi sancţionate cu reţinerea a 10% din volumul cifrei de afaceri dacă nu respectă reglementările privind combaterea spălării de bani, notează EuObserver.

Alte sancţiuni includ retragerea autorizaţiei de funcţionare a unei bănci implicate în astfel de activităţi, interdicţii în cazul managerilor de a ocupa locuri în consilii de administraţie şi dezvăluirea numelor persoanelor care au comis astfel de infracţiuni, pentru a le strica reputaţia.

Pentru a limita cazurile de corupţie şi spălare de bani, directiva obligă bancile şi alţi operatori financiari să aplice proceduri severe de control. Băncile vor fi obligate să verifice tranzacţiile clienţilor, să aibă registre contabile precise, să efectueze controale interne şi să arhiveze tranzacţiile suspecte. Directiva îi va afecta şi pe avocaţi, notari, contabili, agenţi imobiliari şi proprietari de cazinouri.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite