VIDEO Romgaz, căpuşată de propriul director

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Piteiu
Marcel Piteiu

Marcel Piteiu, directorul Romgaz, este acuzat că a încheiat contracte cu două firme la care este acţionar, dar şi cu o alta, la care a fost administrator. DNA a început o anchetă, directorul a demisionat.

Marcel Piteiu şi-a dat marţi demisia din funcţia de director Romgaz Mediaş, după ce inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au semnalat un grav conflict de interese.

Conform inspectorilor ANI, „Marcel Piteiu a participat la luarea deciziilor şi a îndeplinit acte, în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prin aprobarea de  referate de necesitate, documentaţii de atribuire, rapoarte şi hotărâri privind desemnarea ofertelor câştigătoare şi prin încheierea de contracte comerciale cu firma Aprov SA Mediaş (la care directorul fusese administrator până în 2005)”. Beneficiul patrimonial obţinut de firma Aprov a fost de  66.454.374 de lei (aprox. 15,2 milioane de euro), susţin inspectorii.

Marcel Piteiu, care a fost şi deputat PDL între 2007 şi 2008, are acţiuni la două importante companii ce au avut contracte cu Romgaz – Dafora SA şi Condmag SA, ambele listate la Bursa de Valori Bucureşti. Şi aceste firme au avut de-a lungul vremii contracte cu Romgaz atât înainte, cât şi după ce Piteiu a ajuns şef al
companiei.

AFACERI CU FIRMA LA CARE A FOST ŞEF

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început o anchetă împotriva lui Marcel Piteiu, la sesizarea inspectorilor ANI, care au făcut investigaţii amănunţite în special în ceea ce priveşte contractele cu SC Aprov SA. Această companie a făcut parte până în 1992 din Romgaz. Printr-o hotărâre de Guvern, Romgaz a fost reorganizată, iar Baza de Aprovizionare a căpătat personalitate juridică, devenind firmă separată (Aprov SA). La această companie, Marcel Piteiu a deţinut până în 2005 funcţia de administrator, după care a ajuns director adjunct la Romgaz.

Ulterior, în 2009, el a fost numit director general al Romgaz printr-un ordin al lui Adriean Videanu, ministrul Economiei la acea dată. Din această nouă funcţie, Marcel Piteiu a participat la încheierea de contracte cu Aprov SA Mediaş, tocmai firma pe care a administrat-o cu aproape patru ani înainte. Inspectorii ANI invocă Codul Penal, care prevede că „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”. Acesta este şi motivul pentru care ANI a sesizat procurorii anticorupţie.

DIRECTOR LA STAT PUTRED DE BOGAT

Potrivit declaraţiei de avere depusă în 2011, Piteiu deţine 7 terenuri, 7 imobile, un autoturism de lux Mercedes clasa S, bijuterii în valoare de 8.500 de lei, şi a vândut două autovehicule în valoare de 30.000 de euro. În acelaşi document, Piteiu declară peste 320.000 de euro în conturi. În declaraţia de avere mai menţionează că a încasat de la Romgaz 79.000 de lei (18.000 de euro) şi  24.000 de lei (5.500 de euro) de la Asociaţia patronală Romgaz.

Palat Marcel Piteiu

 Foto dreapta: Palatul directorului Romgaz, Marcel Piteiu

Soţia lucrează tot la Romgaz şi cîştigă anual 81.000 de lei (19.000 de euro). În declaraţia de interese, Piteiu menţionează că este acţionar la două companii, Meditera SRL şi Courtos Inter.

Vila lui Marcel Piteiu din Mediaş 

PITEIU ÎN DOSARUL INTERAGRO

Marcel Piteiu este cercetat şi pentru subminarea economiei naţionale în dosarul Interagro. Potrivit DIICOT, învinuiţii „au produs un prejudiciu de 126 de milioane de dolari patrimoniului Romgaz SA (…) şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional”, prin vânzare de gaze naturale, la preţuri mult diminuate, către Interagro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite