Britanicii se tem că, în 2014, românii şi bulgarii nu le vor mai culege căpşunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii din Marea Britanie se tem că recolta de căpşuni de anul viitor nu va fi foarte bogată, din cauza restricţiilor pe piaţa muncii, impuse românilor şi bulgarilor.

Pericolul reprezentat de reducerea numărului de culegători de fructe a fost dezvăluit de consilierul pe migraţie al ministerului de Interne britanic, profesorul David Metcalf, de la Comitetul de Consiliere privind Migraţia.

Potrivit Daily Mail aproximativ 22.000 de muncitori agricoli din cele două state, care în prezent lucrează la cules de fructe pe timpul verii, vor părăsi câmpurile de căpşuni pentru locuri de muncă mai bine plătite şi mai confortabile, la oraş.

Astfel, magazinele şi supermarketurile riscă să ducă lipsă de căpşuni şi de alte fructe sezoniere, pentru că numărul muncitorilor care le culeg va fi mai mic.

Profesorul Metcalf a declarat că Uniunea Naţională a Fermierilor solicită relaxarea reglementărilor în domeniul migraţiei, pentru a permite zecilor de mii de lucrători agricoli din afara Europei să vină în Marea Britanie cu scopul de a înlocui forţa de muncă reprezentată de români şi bulgari.

Cetăţenii celor două state est-europene care s-au alăturat Uniunii Europene în 2007 vor putea lucra în Marea Britanie fără restricţii, începând de anul viitor.

În momentul de faţă, 21.750 de români şi bulgari vin în Marea Britanie pentru şase luni în baza Schemei lucrătorilor agricoli sezonieri.

„Întrebarea este dacă, în 2014, când românii şi bulgarii vor avea acces pe piaţa muncii, vor decide să se îndrepte spre alte locuri de muncă precum hotelurile şi barurile, astfel încât vor rămâne prea puţini oameni la cules de căpşuni?” a declarat Metcalf.

Potrivit acestuia, Comitetului său nu i-a fost cerut să estimeze numărul imigranţilor bulgari şi români care vor ajunge în Anglia, anul viitor, dar se aşteaptă ca Downing Street să solicite informaţii legate de faptul că mulţi angajatori preferă muncitorii din alte ţări europene, în detrimentul celor britanici.

Comitetul de Consiliere privind Migraţia a recomandat ca regulile aplicate imigranţilor cu aptitutini tehnice, din afara Europei, ar trebui modificate, astfel încât să fie acceptaţi mai mulţi ingineri, inclusiv în domeniul nuclear, sau designeri de jocuri.

În ceea ce priveşte locurile de muncă pentru personalul medical, în ultimii zece ani, în urma unei educaţii specializate, în Marea Britanie există deja suficient de mulţi doctori capabili să realizeze operaţii pe creier, mai spun rapoartele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite