Britanicii şi olandezii se mândresc că „au pus pe fugă” avioane ruseşti de luptă
0Britanicii şi olandezii au anunţat miercuri noapte că au interceptat două avioane militare ruseşti care au intrat în spaţiile lor aeriene, în general exerciţii de rutină, dar care de această dată sunt privite cu neîncredere în contextul tensiunilor dintre Moscova, Kiev, Bruxelles şi Washington.
Maiorul olandez Ter Horst a declarat că forţele armate au aflat în jurul orei locale 15.50 (16.50 ora României) că două bombardiere TU-95, cunoscute ca „urşi”, au ajuns la o distanţă de mai puţin de un kilometru de spaţiul aerian olandez.
Olandezii au trimis imediat două avioane F-16 pentru a escorta aeronavele ruseşti şi pentru „a se asigura că ies din paţiul aerian olandez”, a declarat Ter Horst, purtător de cuvânt al armatei, citat de CNN.
Un astfel de episod nu este ieşit din comun, însă tensiunile dintre Est şi Vest pe fondul conflictului din Ucraina transformă o astfel de procedură obişnuită în motiv pentru oficialii armatei să o trateze cu atenţie sporită.
„Nu este o procedură neobişnuită. Uneori ei (ruşii - n.r.) traversează spaţiul aerian olandez, alteori rămân la nord de acesta, în zona aeriană de responsabilitate a Olandei”, a precizat Horst.
Imediat ce misiunea olandezilor s-a încheiat, avionele ruseşti au fost preluate de forţele britanice.
Aceleaşi două bombardiere ruseşti s-au apropiat de spaţiul aerian britanic, de-a lungul coastei nordice a Scoţiei. „Acestea au fost puse pe fugă şi întoarse din drum de două avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice, care au fost mobilizate de la baza aeriană Leuchars, în apropiere de Dundee”, transmite presa britanică.
Autorităţile militare din Regatul Unit anunţă şi că supraveghează nava de luptă Viceamiralul Kulakov, aflat în ape britanice. Acesta a fost întâmpinat de crucişătorul britanic HMS Dragon.
CITEŞTE MAI MULT
„Foreign Affairs”: trei scenarii pentru ruperea Ucrainei. Acordul de la Geneva a devenit nul aproape din momentul în care a fost încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute. Insurgenţii refuză să recunoască noua putere de la Kiev şi cer independenţa sau alipirea la Rusia, o variantă sprijinită de Moscova. Asta deschide calea unei divizări a Ucrainei, deghizate în federalizare, notează analiştii „Foreign Affairs”. Dacă planul ruşilor va avea succes, există trei scenarii privind viitoarea hartă a Ucrainei.
Un miliardar ucrainean promite câte 10.000 de dolari pentru fiecare pro-rus capturat. În estul rusofon al Ucrainei, unde naţionalismul este mult mai discret decât în vest, patriotismul aduce de astăzi şi beneficii concrete. Miliardarul Igor Kolomoisky, care este şi guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, oferă câte 1.000 de dolari cash oricui dezarmează un militant pro-rus, 10.000 de dolari oricui capturează un separatist şi câte 200.000 de dolari celor care eliberează clădirile publice ocupate de aceştia.
Apocalipsa economică şi administrativă după Rusia: Crimeea se afundă în haos. Tribunalele nu mai funcţionează pentru că judecătorii nu ştiu ce lege să aplice, poliţiştii sunt trimişi la şcoală câte două ore pe zi pentru a învăţa legislaţia rusă, băncile nu funcţionează, registrele de cadastru sunt închise, birourile pentru paşapoarte la fel. În tot acest haos, locuitorii din Crimeea readuc la viaţă vechi practici sovietice - precum întocmirea de liste - pentru a încerca să-şi pună actele şi vieţile în ordine.