Barack Obama, acuzat de ipocrizie de susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack şi Michelle Obama, întâmpinaţi pe peluza Castelului Winsdor de regina Elisabeta a II-a şi soţul său, ducele de Edinburgh FOTO AP
Barack şi Michelle Obama, întâmpinaţi pe peluza Castelului Winsdor de regina Elisabeta a II-a şi soţul său, ducele de Edinburgh FOTO AP

Pledoaria preşedintelui american Barack Obama pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană a generat o polemică aprinsă în Regatul Unit, iar unii politicieni care pledează pentru Brexit l-au acuzat pe liderul de la Casa Albă de ipocrizie, relatează Bloomberg.

„Statele Unite ne spun, în Marea Britanie, că trebuie să predăm controlul asupra democraţiei noastre în atât de mare măsură - este un exemplu incredibil al principiului să facă ce zice popa, nu ce face popa“, a scris primarul Londrei, Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei pentru ieşirea Londrei din blocul european, în tabloidul „The Sun“.

„Este incoerent. Este lipsit de consistenţă şi, da, este de-a dreptul ipocrit. Americanii nu ar contempla niciodată nimic de genul UE, pentru ei sau pentru vecinii lor, în propria lor emisferă. De ce ar considera că este bine pentru noi?“, a adăugat el.

Johnson a amintit o informaţie apărută în urmă cu câţiva ani în tabloide, potrivit căreia un bust al fostului premier britanic Winston Churchill a fost îndepărtat din Biroul Oval, după ce Obama a fost învestit în funcţie, şi a fost returnat ambasadei britanice. „Unii au spus că este un simbol al urii ancestrale a preşedintelui, care este pe jumătate kenyan, faţă de Imperiul Britanic, pe care Churchill l-a apărat atât de fervent“, a scris Johnson.

Casa Albă a dat asigurări că informaţia este falsă şi că bustul ocupă, în continuare, un loc de cinste în reşedinţa prezidenţială.

Afirmaţiile lui Johnson au atras criticile rivalilor săi politici. Fostul lider liberal-democrat Menzies Campbell a declarat că „mulţi oameni vor considera atacul virulent al lui Boris Johnson la adresa sincerităţii preşedintelui Obama profund insultător“.

Nepotul lui Churchill, Nicholas Soames, un parlamentar conservator, a scris pe Twitter: „Articol îngrozitor al lui Boris Johnson în The Sun, complet greşit despre aproape tot. De neconceput că WSC (Winston Churchill - n. red.) nu ar fi salutat opiniile preşedintelui“.

Refuzul Statelor Unite de a renunţa la suveranitatea naţională în faţa tribunalelor internaţionale, dar şi faptul că nu acceptă circulaţia liberă a cetăţenilor din Canada şi Mexic, ţări învecinate, sunt dovezi ale faptului că Obama nu este pregătit să accepte măsurile care imită apartenenţa Marii Britanii la UE, a anunţat vineri, într-un comunicat, campania „Vote Leave“, care pledează pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

„Preşedintele Obama şi fiecare dintre predecesorii săi, au apărat cu înverşunare suveranitatea Statelor Unite“, a atras atenţia şi Iain Duncan Smith, care a demisionat luna trecută din funcţia de ministru al Muncii şi Pensiilor, pe fondul unui scandalurilor privind reducerea ajutoarelor sociale şi referendumul din iunie. „Mi se pare ciudat că ar cere poporului britanic să accepte o situaţie pe care nu ar recomanda-o populaţiei americane“, a adăugat el.

Liderul UKIP îi cere lui Obama să nu se amestece

La rândul său, Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic UKIP, a declarat că Obama ar trebui „să nu se mai amestece“.

„Uniunea Europeană nu moderează influenţa britanică - în fapt o amplifică. Statele Unite văd cum vocea voastră puternică în cadrul UE îi determină pe europeni să ia o poziţia mai puternică în relaţiile internaţionale şi să păstreze o uniune deschisă, cu speranţe de viitor şi cu alianţe importante pe partea cealaltă a Atlanticului“, a afirmat Obama.

El a precizat că vorbeşte ca un prieten fraţilor săi britanici, iar o dovadă pentru relaţia specială existentă între cele două ţări sunt zecile de mii de soldaţi americani care şi-au sacrificat viaţa pentru eliberarea Europei şi supravieţuirea Marii Britanii în al doilea război mondial.

Sondajele de opinie arată că cei mai mulţi britanici doresc să rămână în UE, însă tabăra nedecişilor rămâne la fel de importantă.

Obama, primit la Castelul Winsdor

Preşedintele american Barack Obama a ajuns vineri la Castelul Windsor, pentru un dejun cu regina Elisabeta a II-a, la câteva ore după ce a lansat vineri un apel pasionat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, susţinând că europenii au contribuit la amplificarea rolului Londrei în relaţiile internaţionale, relatează Sky News.

Preşedintele a fost primit pe peluza unde a aterizat elicopterul său de regină.

Dejunul oferit de suverană şi de soţul său, ducele de Edinburgh, are loc a doua zi după ce Elisabeta a II-a a împlinit 90 de ani.

Liderul de la Casa Albă este însoţit de Prima Doamnă, Michelle Obama, cu care regina a devenit prietenă.

Familia prezidenţială va lua parte în cursul serii de vineri la un dineu informal, privat, cu ducele şi ducesa de Cambridge şi cu prinţul Harry.

Aceasta ar urma să fie ultima vizită a lui Obama la Londra înainte de a-şi încheia mandatul la Casa Albă.

Imediat ce a ajuns în Marea Britanie, liderul american a pledat împotriva unui eventual Brexit la referendumul din luna iunie.

Administraţia SUA se teme că un posibil Brexit ar provoca panică pe pieţele de capital, provocând o criză pentru cel mai important aliat european şi subminând statutul financiar al Londrei.

De asemenea, ieşirea Regatului Unit ar avea efecte dezastruoase şi pentru structura UE, iar securitatea ar avea de suferit într-o perioadă în care ameninţările teroriste sunt din ce în ce mai aproape să devină realitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite