Autorităţile britanice, în alertă după atentatul de la Londra: autorii atacului au fost identificaţi
0Noi percheziţii au avut loc luni dimineaţă în legătură cu ultimul atentat de la Londra, după descinderea şi arestările de duminică seară din Barking. În total, 11 persoane au fost aruncate după gratii după atacul de sâmbătă seară, soldat cu şapte morţi şi revendicat de Statul Islamic. Poliţia a anunţat că i-a identificat pe cei trei autori ai atentatului, dar aşteaptă sfârşitul operaţiunilor pentru a-i face cunoscuţi publicului.
O furgonetă a intrat în mulţime sâmbătă seară, în apropiere de Podul Londrei, după care trei bărbaţi au coborât din ea şi au început să atace trecătorii cu cuţite. Cei trei atacatori, care purtau centuri false cu explozibili, au fost eliminaţi în doar opt minute de forţele speciale. În total, 7 persoane au fost ucise, iar alte 48 rănite în urma acestui atac comis cu cinci zile înainte de alegerile legislative din Marea Britanie şi revendicat, la fel ca atentatul de la Manchester, de organizaţia teroristă Statul Islamic. Este vorba, totodată, de al treilea atentat comis pe teritoriul britanic în ultimele trei luni.
Duminică seară, 12 persoane au fost arestate la Barking, un cartier multietnic din estul Londrei, în legătură cu atentatul comis cu o zi înainte. Este vorba de şapte femei şi cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 60 de ani. Ulterior, un bărbat de 55 de ani a fost eliberat, fără a fi pus sub acuzare.
Luni dimineaţă, poliţia a efectuat noi percheziţii la Barking, precum şi la Newham.
Poliţia a anunţat că i-a identificat pe autorii atacului de pe Podul Londrei, dar îi va face publici după încheierea operaţiunilor.
Dintre cele 48 de persoane rănite, 36 au necesitat internare. Ele au fost transportate către cinci spitale din Londra. O persoană se află în stare gravă.
Singura victimă identificată oficial este Christine Archibald, o canadiancă. Într-un comunicat, familia sa îi îndeamnă pe oameni să-i onoreze memoria „făcând din comunitatea lor un loc mai bun“. Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a anunţat duminică seară că un cetăţean al Franţei a fost ucis, iar altul a dispărut în urma acestui atac, catalogat drept terorist de autorităţile britanice.
Campania electorală, reluată de luni
După o reuniune de securitate, premierul britanic Theresa May a anunţat că ţara sa se confruntă cu o „nouă formă de ameninţare“ teroristă. Potrivit ei, atacatorii au ajuns să se inspire între ei, fără a avea vreo legătură.
„Marea provocare a vremurilor noastre este înfrângerea islamismului“, a declarat May, subliniind asupra necesităţii combaterii acestui flagel pe tărâmul ideilor şi pe internet, nu doar prin operaţiuni antiteroriste.
Ea a mai anunţat că Marea Britanie reintră în campanie electorală de luni, iar alegerile se vor desfăşura pe 8 iunie, aşa cum s-a stabilit.
Trei luni sângeroase: 35 de morţi în trei atentate
În ultimele trei luni, 35 de persoane au fost ucise în trei atentate comise în Marea Britanie.
Pe 22 martie, un bărbat şi-a direcţionat maşina către mulţime şi a ucis patru persoane, după care a înjunghiat mortal un poliţist în apropiere de Podul Westminster. Atacatorul, Khalid Masood, un britanic convertit la islam, a fost ucis.
La exact două luni distanţă, pe 22 mai, un tânăr britanic de origine libaneză s-a aruncat în aer la Manchester Arena, la sfârşitul unui concert al cântăreţei americane Ariana Grande. Atentatul de la Manchester s-a soldat cu 22 de morţi şi peste 100 de răniţi.
Facebook: Vrem să devenim „un mediu ostil“ pentru terorişti
După ultimele atacuri teroriste şi reacţia lui May, compania Facebook a transmis că vrea ca platforma sa socială să devină „un mediu ostil“ pentru terorişti.
„Vrem ca Facebook să fie un mediu ostil pentru terorişti. Folosind o combinaţie de tehnologie şi analiză efectuată de oameni, lucrăm intens pentru îndepărta conţinutul terorist din platforma noastră imediat ce aflăm de existenţa acestuia - iar dacă aflăm că există o urgenţă ce implică un pericol iminent în privinţa cuiva, anunţăm poliţia“, a transmis Simon Milner, un director al Facebook.
Twitter a transmis, de asemenea, că lucrează pentru a combate răspândirea propagandei pe site-ul său.
„Conţinutul terorist nu îşi are locul pe Twitter. Continuăm să extindem utilizarea tehnologiei în cadrul unei abordări sistematice în vederea eliminării acestui tip de conţinut“, a declarat Nick Pickles, însărcinatul cu politica publică a Twitter în Marea Britanie, adăugând că în 2016 compania a suspendat aproape 400.000 de conturi.