Angela Merkel a cerut tăierea fondurilor europene de aderare destinate Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel/ Foto: EPA
Angela Merkel/ Foto: EPA

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat liderii de stat europeni să aprobe tăierea fondurilor europene de aderare destinate Turciei, o propunere susţinută imediat de către Belgia şi Olanda, relatează Reuters.

Deşi a lăudat Turcia pentru găzduirea refugiaţilor sirieni, Merkel a menţinut tonul dur adoptat în timpul campaniei electorale de luna trecută, însă nu a adoptat o poziţie mult mai radicală, precum stoparea definitivă a procesului de aderare al Ankarei.

„Sistemul juridic din Turcia se mişcă în direcţia greşită”, a declarat Merkel în momentul sosirii la summit-ul UE, referindu-se la epurările masive orchestrate de preşedintele Erdogan în urma loviturii de stat eşuate din iulie 2016.

„Suntem foarte îngrijoraţi de acest fapt. Voi cere reducerea fondurilor de pre-aderare”, a afirmat cancelarul Germaniei, cea care a insistat ca subiectul Turcia să intre pe agenda summit-ului. Germania a fost principala ţintă a criticilor liderului turc ce au vizat majoritatea aliaţilor săi din NATO. Acesta a acuzat atât Germania cât şi Olanda de comportament similar cu al „Germaniei naziste”.

Prim-ministrul Belgiei, Charles Michel, a afirmat că ţara sa susţine blocarea acestor fonduri.

„Toată lumea ştie că aceste negocieri sunt de facto îngheţate, că de facto sunt moarte”, a afirmat acesta în cadrul unei conferinţe desfăşurate joi.

Lansate în anul 2005 după decenii întregi în care Turcia a cerut demararea formală a negocierilor pentru aderarea la UE, aceste negocieri au fost întotdeauna dificile, în special pentru Franţa şi Germania, datorită faptului că Turcia, cu o populaţie egală dar majoritar musulmană, ar fi devenit unul dintre statele importante ale Uniunii.

Pe lângă fondurile europene destinate Turciei, parte a acordului cu privire la imigranţii din Siria, Ankara ar trebui să primească 4,4 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Oficialii mai multor ţări nordice au afirmat că aceste fonduri menite a ajuta reformele politice din Turcia nu îşi mai au rostul acum, după modul dramatic în care a reacţionat Ankara.

„Vom ajunge la concluzia că aceste negocieri sunt paralizate şi nu vor fi activate în viitorul apropiat”, a afirmat Mark Rutte, prim-ministrul Olandei.

Cu peste 50,000 de persoane aflate în spatele gratiilor în aşteptarea proceselor, inclusiv cetăţeni de cetăţenie germană, calitatea de stat membru a UE pare, mai mult ca niciodată, un vis îndepărtat pentru Turcia.

Turcia trebuie să primească în jur de 500 de milioane de euro din bugetul UE, iar statele europene vor să discute cât anume să taie din aceste fonduri fără a afecta proiectele de infrastructură şi din agricultură.

Nu toate statele susţin însă această măsură, Polonia, Marea Britanie şi Suedia susţin încă candidatura Turciei pentru UE. Austria, pe de altă parte, a cerut îngheţarea completă a negocierilor cu Turcia, nu doar sistarea acestor fonduri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite