Amnesty International: Poliţia italiană a recurs la practici „echivalente cu tortura“ pentru a obţine amprentele digitale ale migranţilor
0Poliţia italiană a recurs la practici care "echivalează cu tortura" pentru a obţine amprentele digitale ale migranţilor, afirmă joi organizaţia Amnesty International, aruncând vina asupra Uniunii Europene, pe care o consideră parţial responsabilă pentru această situaţie, transmite AFP.
"Presiunea Uniunii Europene asupra Italiei - ţară care se arată deschisă migranţilor şi refugiaţilor - a condus la evacuări ilegale şi rele tratamente care, în unele cazuri, sunt asimilate cu tortura", a scris organizaţia într-un raport, în apărarea drepturilor omului.
Politica de "hotspot-uri" - centrele de înregistrare ale UE pentru a facilita identificarea migranţilor care sosesc pe teritoriul european - a împins Italia să acţioneze în afara legii şi a condus la un "abuz şocant" din partea unor ofiţeri de poliţie, explică Matteo de Bellis, coordonator al raportului.
Un număr de migranţi care sosesc pe teritoriul italian refuză să fie identificaţi în acest stat, deoarece ei sper că vor putea depune o cerere pentru a le fi oferit azil într-o ţară europeană la alegerea lor.
Din cele 24 de declaraţii de abuz colectate de Amnesty dintr-un total de 170 de interviuri, cincisprezece arată că persoanele au fost lovite, inclusiv cu bastoane electrice, după cum a relatat un sudanez de 16 ani.
"M-au lovit cu un baston electric de mai multe ori pe piciorul stâng, apoi pe dreptul, pe piept şi pe stomac. Am fost prea slab pentru a rezista, la acel moment, m-au prins de mâini" pentru a obţine amprente digitale, le-a spus el anchetatorilor Amnesty.
Investigaţie independentă
Altele două rapoarte indică violenţă asupra organelor genitale ale migranţilor. Un tânăr de 27 de ani spune că a fost forţat să stea pe un fel de scrin de aluminiu înainte ca poliţia să folosească un cleşte pe testiculele sale, potrivit raportului.
Având în vedere aceste mărturii, Amnesty consideră că este esenţial ca o investigaţie independentă să fie efectuată, chiar dacă "comportamentul majorităţii poliţiei rămâne profesională şi marea majoritate a amprentării are loc fără incidente".
Victimele violenţei poliţiei nu au vrut să se plângă, a declarat Bellis pentru AFP, iar Amnesty International a adus aceste fapte în atenţia Ministerului italian de Interne într-o scrisoare la care nu a primit încă niciun răspuns, a adăugat el.
Cercetătorul italian recunoaşte că Amnesty nu a fost în măsură să verifice "fiecare detaliu al fiecărui caz în parte", dar "suntem cu siguranţă în măsură să spunem că există o problemă de utilizare excesivă a forţei de către poliţie", a asigurat el.
Amnesty a criticat de asemenea condiţiile în care sunt intervievaţi migranţii, care încă nu şi-au revenit dintr-o excursie traumatizantă prin Marea Mediterană, ţinând cont că ei sunt recuperaţi în mare parte de către lucrătorii de salvare după ore sau chiar zile înghesuite pe ambarcaţiuni precare.
În lipsa unor informaţii reale cu privire la drepturile lor, mulţi migranţi nu pot răspunde la întrebările adresate, iar unii dintre ei riscă expulzarea.
Italia, care vede în fiecare zi cum numărul de migranţi din peninsulă creşte, lucrează pentru a repatria unii din migranţi, după ce eforturile de a-i muta în alte ţări din Europa eşuează. Ea a semnat un acord în acest sens cu Sudanul, o ţară acuzat de Amnesty International de încălcări ale drepturilor omului.
Amnistie citează cazul a 40 de cetăţeni sudanezi puşi într-un avion spre Khartoum. Un tânăr de 23 contactat de către organizaţia internaţională a asigurat că a fost grav bătut la sosirea în aeroport de către forţele de securitate.
"Autorităţile italiene ar trebui să pună capăt încălcărilor (drepturilor omului), precum şi să se asigure că nu repatriază migranţii în ţările în care ei riscă persecuţie sau tortură", scrie Bellis.