Alegeri locale în Polonia. Scrutinul este considerat un test foarte important pentru executivul conservator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul conservator Mateusz Morawiecki şi soţia sa Iwona Marowiecka au votat în cadrul alegerilor locale de duminică Foto: EPA/EFE
Premierul conservator Mateusz Morawiecki şi soţia sa Iwona Marowiecka au votat în cadrul alegerilor locale de duminică Foto: EPA/EFE

Polonezii îşi aleg duminică primarii şi consiliile regionale, într-un climat tensionat între conservatorii aflaţi la putere, care vor să-şi consolideze poziţiile pe plan local, şi opoziţia centristă. În centrul tensiunilor se află controversatele reforme judiciare ce au pus pe jar Europa, relevă Frace-Presse.

Acest scrutin, primul după toamna lui 2015, are loc cu şapte luni înainte de alegerile europene şi cu un an înainte de cele legislative.

„În mod evident este un test pentru principalele partide, test care se va da în marile oraşe şi la nivelul consiliilor regionale“, consideră politologul Stanislaw Mocek de la Academia de Ştiinţe a Poloniei.

Subiectele specifice alegerilor locale (locuinţe, transportul în comun, poluarea, etc.) nu au lipsit din campanie, dar principalii candidaţi au alocat mult timp marilor mize naţionale şi chiar internaţionale.

Cu patru zile înainte de scrutin, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, formaţiune aflată la putere, a lansat un clip video agresiv avertizându-i pe polonezi că, în cazul în care liberalii vor avea câştig de cauză la locale, există riscul ca în Polonia să vină migranţi, sursa tuturor tipurilor de violenţă, relevă AFP.  

Mizând pe conjunctura bună şi pe generoasa sa politică socială, PiS ar putea avansa la alegerile pentru consiliile regionale, dar fără să obţină majoritatea, fiind creditat în cele mai recente sondaje cu 33-34% din opţiuni.

În aceste condiţii, pentru a guverna în regiuni, conservatorii vor fi nevoiţi să încerce să formeze coaliţii, poate cu stânga postcomunistă (SLD, 8% potrivit sondajelor) şi mişcarea antisistem Kukiz'15 (6%). Misiunea se anunţă însă a fi una dificilă. În prezent, PiS controlează doar un consiliu regional din 16.

Pe de altă parte, şansele PiS de a câştiga, la finalul unui al doilea tur, la 4 noiembrie, primăriile din câteva mari oraşe par relativ modeste.

În acest timp, alianţa de opoziţie formată din Platforma Civică (PO, centristă) şi formaţiunea Nowoczesna (liberală) a avut ca temă principală de campanie „bararea drumului PiS spre colectivităţile locale“, reproşându-le conservatorilor, printre altele, disputele cu Bruxelles-ul şi reformele ce ar fi menite să subordoneze executivului puterea judiciară.

Un sondaj de opinie publicat în urmă cu câteva zile de Kantar şi citat de Politico.eu, arată însă că opoziţia condusă de PO întruneşte numai 24% din intenţiile de vot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite