Alegeri în Germania: stânga europeană tremură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Rezultatul votului din Germania complică situaţia social-democraţilor europeni.” FOTO: Reuters
„Rezultatul votului din Germania complică situaţia social-democraţilor europeni.” FOTO: Reuters

Angela Merkel a obţinut o strălucită victorie în alegerile legislative de duminică. Dincolo de formula de guvernare care urmează a fi găsită, efectele pentru întreaga Uniune Europeană sunt deja palpabile. Alegerile germane au fost ultima confruntare electorală dintr-un mare stat membru înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, din mai anul viitor.

Cât de importante sunt Comisia şi Parlamentul European nici nu mai e cazul să insistăm prea mult. Politicile bugetare se află deja sub controlul strict al Comisiei. Urmează Uniunea bancară şi cea fiscală. Troica, din care fac parte Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, are o influenţă determinantă asupra politicilor din mai multe state membre printre care şi România Se vorbeşte din ce în ce mai insistent în legătură cu instituirea unui mecanism european de prevenire şi sancţionare a derapajelor democratice. În plus, în mandatul viitoarei Comisii se vor lua decizii politice cruciale privind viitorul Uniunii: o Europă mai integrată, o Europă cu mai multe trepte de integrare sau o Europă ”a naţiunilor”.  Şi, nicio decizie majoră nu mai poate fi luată fără Parlamentul European.

Aşa cum scriu tratatele, Comisia Europeană va fi desemnată ţinându-se cont de rezultatele euro-alegerilor. Dar membrii Comisiei sunt propuşi de către guvernele statelor membre, aşa că vocea urnelor va fi dublată de intense negocieri de culise. Şi nu mai e pentru nimeni un secret: Germania cancelarului Merkel are cuvântul cel mai greu de spus în aceste negocieri.

Constituirea „marii coaliţii” de la Berlin, cu SPD în guvern, ar putea însemna o şansă în plus pentru preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, de a accede în vârful Comisiei Europene. Se ştie, el a fost deja desemnat drept candidat pentru această funcţie de către familia sa politică (S&D).  Însă PPE îşi va desemna candidatul de-abia de acum înainte. Aceasta este, de fapt, una dintre marile noutăţi ale europarlamentarelor: vom şti dinainte pe cine vor susţine marile familii politice pentru funcţia de ”prim-ministru” al UE. Şi vom putea vota în consecinţă.

Rezultatul votului din Germania complică situaţia social-democraţilor europeni. Surse social-democrate europene vorbesc chiar despre dezamăgirea care domneşte acum în familia de centru-stânga. Desigur, victoria Angelei Merkel era anticipată - problema este scorul din dreptul SPD. Un scor sub 30% îngrijorează în mod deosebit în perspectiva alegerilor europene.

Cu un Francois Hollande aflat în mare pierdere de viteză şi cu laburiştii britanici în formă slabă, în pofida problemelor cu care se confruntă guvernarea conservatoare de la Londra, social-democraţiii europeni se tem că pur şi simplu nu vor strânge suficienţi europarlamentari pentru a dobândi majoritatea relativă în Parlament şi a putea controla Comisia.

Este adevărat că la Roma şi Sofia au fost instalaţi anul acesta premieri social-democraţi, dar în urma unor negocieri politice şi nu prin voinţa clar exprimată a electorilor. Au fost ”victorii” scrâşnite, de conjunctură, după alegeri cu rezultate strânse. Chiar şi în România, unde după alegerile din decembrie, premierul social-democrat Victor Ponta se bazează pe o majoritate confortabilă, este vorba despre o coaliţie de guvernare, cu liberalii ( familia ALDE) şi alte partide mai mici.

„Indignarea” spaniolilor şi nemulţumirea portughezilor faţă de măsurile de austeritate ar putea sufla în pânzele socialiştilor.

Dar îngrijorarea vine dinspre celelalte statele mari, acolo unde partidele de centru-stânga nu ating performanţele aşteptate. Degeaba câştigi clar – să spunem – în Letonia, Malta şi Cipru, dar nu te impui în Germania, Marea Britanie sau Franţa.

Victoria ”en fanfare” a lui Francois Hollande, din mai anul trecut, părea să deschidă calea socialiştilor spre un succes la nivel european.

Alegerile din Germania arată că lucrurile sunt mai complicate. Şi nu este deloc clar că social-democraţii vor profita cu adevărat de pe urma austerităţii promovate de conservatorii din PPE.

Angela Merkel a câştigat clar în Germania – e adevărat, austeritatea a fost impusă dinspre Berlin altora, nu germanilor. Să vedem care va fi răspunsul europenilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite