VIDEO Patriotism sau simţ practic? De ce vor moldovenii cetăţenia română? Eugen Tomac: „Irina Tarasiuc este nedemnă să mai deţină cetăţenia română”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania „Basarabia e România” stârneşte reacţii mixte de ambele părţi ale Prutului
Campania „Basarabia e România” stârneşte reacţii mixte de ambele părţi ale Prutului

Cazul unei moldovence care şi-a obţinut cetăţenia română şi la scurt timp a scris pe Facebook că nu dă doi bani pe ea, dar avea nevoie de paşaportul românesc a motivat sute de cetăţeni moldoveni şi români, care cer să-i fie retrasă cetăţenia. De la 12.15, am discutat cu Eugen Tomac, specialist în relaţia România-Republica Moldova, şi cu politologul Dan Nicu despre motivele pentru care basarabenii vor cetăţenia română.

Eugen Tomac: „Am propus reducerea taxelor consulare pentru redobândirea cetăţeniei române cu 90%, pentru că este incorect. Am propus simplificarea legii cetăţeniei. Sper ca mecanismul de acordare a cetăţeniei să fie cât mai flexibil, să se poată acorda cât mai repede. Termenul actual de 6 luni nu se respectă din raţiuni administrative”. 

Eugen Tomac condamnă gestul cântăreţei Irina Tarasiuc şi spune că a făcut deja demersuri la autorităţile române pentru a i se retrage acesteia cetăţenia română.

„Doamna este nedemnă să deţină cetăţenia română. De aceea am cerut reanalizarea aceste cereri de redobândire a cetăţeniei. Sunt convins că doamna în cauză nu va mai fi cetăţean român. Legea spune clar că persoana care lezează imaginea României este nedemnă să aibă cetăţenia română.Trebuie dat un exemplu foarte clar că nu se glumeşte cu aşa ceva”, a spus Tomac.

Acesta s-a referit la procesul de unire a României cu Moldova: „Cine încearcă să creeze ziduri artificiale, nu cunoaşte problemele de acolo. Nu exclud că există o parte importantă din societate ancorată în Federaţia Rusă. Am fost despărţiţi de râul Prut pentru că aşa au vrut doi criminali – Hitler şi Stalin”. 

image


Eugen Tomac în studioul Adevărul Live FOTO Roberto Sălceanu

Cetăţenia română, scop sau mijloc?

Politologul Dan Nicu: „Am fost indignat de gestul Irinei Tarasiuc şi am trimis un mesaj Autorităţii pentru Cetăţenie şi am cerut retragerea cetăţeniei române pentru aceasta”. 

Victoria Bucătaru, Director de programe APE Moldova: „Nu putem exclude că mulţi moldoveni şi-au luat cetăţenia română doar pentru a putea călători în Uniunea Europeană. Înţeleg că România vrea să-şi arate frăţia faţă de Moldova, dar ar trebui impuse condiţii pentru obţinerea cetăţeniei pentru a împiedica astfel de cazuri”. 

Dan Nicu: „Moldovenii trebuie să înţeleagă că nu-şi iau paşaport românesc, ci îşi redobândesc cetăţenia. Este nevoie de o schimbarea a mentalităţii oamenilor”. 

Eugen Tomac pledează pentru simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române, dar în anumite condiţii: „Toţi cei care solicită redobândirea cetăţeniei române trebuie să cunoască limba română. Foarte mulţi moldoveni nu vorbesc română. În acelaşi timp, statul român trebuie să micşoreze taxele consulare. Legea trebuie modificată astfel încât procedurile să fie simplificate. Toţi care se simt români trebuie să primească mai rapid cetăţenia”. 

Eugen Tomac: „Nu neagă nimeni că există şi o abordare practică a redobândirii cetăţeniei. Cine invocă sentimentul patriotic, are dreptate, dar nu trebuie ignorată componenta practică. Cred că România îşi permite să facă acest efort să acorde cetăţenia română moldovenilor. Moldovenii au fost supuşi unui îndelung proces de deznaţionalizare, de aceea procesul de apropiere a României de Moldova trebuie să facă paşi mai concreţi”.

CITEŞTE MAI MULT

Adevărul despre unirea cu Moldova: dragoste de bunăvoie sau cu sila?

Pentru prima dată după Revoluţie, România a anunţat la nivel de şef de stat că vrea ca următorul proiect de ţară să fie unirea cu Republica Moldova. Reîntregirea României, îi spun unii. Atac la siguranţa naţională a Moldovei, îi spun alţii. O echipă „Adevărul” a mers în Republica Moldova şi a ascultat atât părerile celor pentru care unire înseamnă recăpătarea demnităţii, cât şi ale celor care consideră demersul similar asupririi.

Adevărul despre unire. Moldova, victima care ţine cu agresorul: „Palma jandarmului român se ţine minte, dar deportările în Siberia s-au uitat”

„Palma jandarmului român nu s-a uitat nici astăzi, dar mai puţin se ţin minte deportările în Siberia.  Sindromul Stockholm sau cum îi zice? Când victima ajunge să ţină cu agresorul.” Aşa explică Dorin Chirtoacă, primarul liberal al Chişinăului, cum de aproape jumătate dintre moldovenii din Republica Moldova nici nu vor să audă de România şi, în schimb, cer apropierea ţării de Rusia.

VIDEO Adevărul despre unirea cu Moldova. Ce vor, de fapt, moldovenii

„Adevărul“ şi www.adevarul.ro demarează, începând de mâine, un serial multimedia dedicat unei idei tot mai vehiculate în ultimele luni: unirea României cu Republica Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite