Acordul de liber-schimb UE-Canada, ce are mulţi opozanţi în UE, va fi discutat, miercuri, în legislativul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul de liber-schimb UE-Canada are mulţi opozanţi în UE, care „se tem de consecinţele asupra locurilor de muncă, a calităţii produselor, a protecţiei produselor cu origine protejată, a sănătăţii şi a mediului”. Documentul va fi discutat, miercuri în Parlamentul European de la Starasburg.

3,5 milioane de oameni au semnat o petiţie în care cer Parlamentului European (PE) să nu ratifice acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), scrie EUobserver.

Activiştii au predat petiţia vicepreşedinţilor PE, Ulrike Lunacek şi Dimitrios Papadimoulis.

„Acordul comercial UE Canada, CETA, cimentează inegalităţi, excluziune politică şi favoruri făcute corporaţiilor care alimentează grupuri de extremă dreapta din Europa”, scrie EUobserver. Documentul a fost semnat la finele lui octombrie de Bruxelles şi Ottawa, după multe eforturi diplomatice. 

Provincia belgiană Valonia a blocat timp de peste o săptămâna acest acord.  Miercuri acesta va fi pus în discuţie de europarlamentari. Acordul este important şi pentru români: vizele pentru românii care călătoresc în Canada ar urma să fie eliminate în 2017.

Acord important pentru contracararea protecţionismului lui Trump

De câteva săptămâni, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström nu a încetat să apere acest tratat pe care îl consideră „cel mai progresist din istorie“ şi „mai important ca niciodată“ pentru a contracara protecţionismul lui Donald Trump. 

Tratatul a fost negociat timp de 7 ani şi totuşi mai are şi acum contestatari în UE. Opozanţii îl cataloghează anti-democratic, prea favorabil marilor companii, prea permisiv în privinţa mediului înconjurător şi periculos pentru agricultura europeană.

CETA este un schimb comercial în care peste 90% din tarifele vamale vor fi eliminate imediat. Inseamnă crearea de noi locuri de munca în Europa şi în Canada.

Dacă va trece prin votul eurodeputaţi s-ar deschide calea aplicării provizorii, adică înainte de luna aprilie, a unei părţi importante a textului. Excepţie vor face unele capitole care fac obiectul unor litigii. 

După ratificarea în Parlamentul European, urmează ratificarea de către parlamentele naţionale. Nimeni nu a calculat ce ar însemna un eventual refuz din partea parlamentului unui stat membru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite