Acord de pace în Ucraina? Poroşenko: înţelegerea de la Minsk este „în mare pericol“, Rusia şi-a intensificat ofensiva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, dând mâna cu Petro Poroşenko în capitala Belarusului, Minsk FOTO AP
Vladimir Putin, dând mâna cu Petro Poroşenko în capitala Belarusului, Minsk FOTO AP

Acordul de pace în Ucraina este „în mare pericol”, avertizează liderul de la Kiev, Petro Poroşenko. El acuză Rusia că şi-a intensificat ofensiva în estul Ucrainei, în ciuda acordului de încetare a focului semnat la Minsk, capitala Belarusului, care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.

„După ceea ce am realizat, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni şi cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fără explicaţii“, a declarat vineri Poroşenko despre acordul de pace pentru Ucraina semnat şi de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Din nefericire, după acordul de pace de la Minsk, operaţiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat", a acuzat el, adăugând că Kievul „este convins că rezultatele de la Minsk se află într-un mare pericol“, informează BBC.

Acord de pace în Ucraina. SUA îngrijorate de acţiunile Rusiei

Statele Unite s-au declarat, de asemenea, foarte îngrijorate de informaţii potrivit cărora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei. Bombardamente se auzeau sâmbătă dimineaţa în fieful separatist prorus Doneţk, notează Mediafax. De asemenea, confruntări aprige continuau să aibă loc la Debalţeve, o localitate strategică aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene şi situată între zone aflate sub controlul insurgenţilor proruşi.

Acord de pace în Ucraina. Marea Britanie a livrat 20 de vehicule blindate Ucrainei

Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 de vehicule urmează să sosească în ţară în curând, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare Oleksandr Turcinov, relatează Unian.

„Aceste vehicule au fost obţinute fără armament. Ele vor fi echipate cu armament fabricat în Ucraina şi vor asigura o acoperire eficientă împotriva focului Gărzii Naţionale sau altor unităţi cărora le vor fi livrate“, a declarat Turcinov vineri. După testare, vehiculele blindate vor „intra imediat în serviciul militarilor“ ucraineni, a subliniat el.

Primul adjunct al directorului companiei de stat Ukroboronprom Serghii Pinkas a anunţat la începutul lui decembrie că Ministerul ucrainean al Apărării a achiziţionat 75 de vehicule blindate uşoare de la compania britanică Saxon, în valoare de 3,8 milioane de dolari, notează Mediafax.

El preciza că vehiculele britanice Saxon reprezintă o alternativă „accesibilă ca preţ“ la tehnologia depăşită aflată în prezent în serviciul armatei ucrainene, adăugând că ele urmează să fie modernizate pentru a oferi protecţia de care au nevoie militarii ucraineni în timpul misiunilor în zona de luptă din estul ţării.

Vehiculele blindate de tip Saxon au fost dezvoltate la începutul anilor '70 ca „taxiuri de luptă“ ieftine dar eficiente pentru forţe de securitate aflate în misiuni. Ele sunt utilizate în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Oman, Bahrain, Malaysia şi Nigeria.

Luptele în est se intensifică

Peste 12 civili au fost ucişi vineri în bombardamente care au avut loc în estul ţării. Militarii ucraineni şi rebelii din Doneţk şi Lugansk se acuză reciproc de atacarea unor zone locuite. Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a discuta despre implementarea armistiţiului semnat joi la Minsk.

Preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi cancelarul Germaniei - care au semnat documentul final al summitului de joi de la Minsk - acordul de pace în Ucraina - urmează să păstreze legătura telefonic, în weekend, pe tema situaţiei din Ucraina.

În pofida apropierii termenului intrării în vigoare a armistiţiului - duminică la ora 00.00 - confruntările armate par să nu dea semne că s-ar opri, potrivit unor jurnalişti de la faţa locului. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat că rebelii vor să-şi „ridice steagul“ la Debalţeve şi la Mariupol înainte de miezul nopţii. „Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă“, le-a declarat el unor reporteri.

Două persoane au fost ucise vineri în bombardamente rebele asupra unei cafenele din Şcastia, lângă Lugansk, dar şi un băiat lângă o şcoală din Artemivsk, o localitate de lângă Debalţeve, au anunţat autorităţile regionale ucrainene. La rândul lor, rebelii au anunţat că cel puţin şase persoane au fost ucise în bombardamente ale forţelor guvernamentale la Doneţk şi Horlivka. De asemenea, forţele guvernamentale au declanşat o ofensivă în zona portului Mariupol, situat între zonele controlate de către rebelii proruşi în Donbas şi Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în martie.

Acord de pace în Ucraina. Membri OSCE, optimişti privind situaţia

Noua intensificare a confruntărilor armate alimentează temerile că acordul de pace pentru Ucraina, semnat la Minsk, ar putea putea să fie abandonată înaintea intrării în vigoare a armistiţiului. Însă grupul însărcinat cu monitorizarea armistiţiului s-a declarat optimist, în pofida „confruntărilor destul de serioase“ de vineri. „Noi credem că Acordurile de la Minsk sunt singura foaie de parcurs către o încetare de durată a focului“, a declarat pentru BBC Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al OSCE.

Pe de altă parte, Marea Britanie a livrat Ucrainei un lot de vehicule blindate, a confirmat Ministerul britanic al Apărării. Londra a precizat că este vorba despre vehicule scoase din serviciu, neînarmate şi care nu sunt dotate cu echipament letal.

Acord de pace în Ucraina. Poroşenko l-a avertizat pe Orban că va conta pe Ungaria în cazul neaplicării armistiţiului

Kievul contează pe susţinerea Ungariei în convocarea unei sesiuni speciale a Consiliului European, în cazul în care acordul de pace în Ucraina, încheiat la Minsk, nu va fi pus în aplicare în estul Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avertizat Poroşenko vineri, după o întâlnire cu Orban, relatează MTI.

Poroşenko a declarat că preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au fost autorizaţi să vorbească în numele Uniunii Europene (UE) la summitul de joi de la Minsk, precizează preşedinţia ucraineană într-un comunicat postat pe site, în contextul relaţiilor bune promovate de către liderul populist ungur cu Moscova, care-i susţine pe separatiştii proruşi în conflictul din estul ţării

Orban i-a răspuns preşedintelui că este conştient de importanţa armistiţiului şi implementării Acordurilor de la Minsk, se arată în comunicat. Preşedintele ucrainean şi premierul ungur au discutat despre cooperarea bilaterală şi probleme de securitate energetică, inclusiv despre stadiul diversificării livrării de gaze naturale către Ucraina.

Situaţia minorităţii maghiare din Ucraina a fost de asemenea abordată. Preşedintele Federaţiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ) Laszlo Brenzovics, parlamentar ucrainean, a declarat în cadrul întâlnirii că maghiarii ucraineni susţin eforturile de pace ale preşedintelui ucrainean şi că minoritatea maghiară nu se simte discriminată în Ucraina, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Viktor Orban a declarat că apreciază faptul că drepturile maghiarilor din Ucraina sunt respectate. Însă cele două părţi au discutat şi despre oportunităţil de îmbunătăţire a dezvoltării sociale şi culturale a comunităţii maghiare ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite