Şeful diplomaţiei române, apel la implicarea UE în vederea menţinerii Republicii Moldova pe calea reformelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul român de Externe, Lazăr Comanescu FOTO Mediafax
Ministrul român de Externe, Lazăr Comanescu FOTO Mediafax

Ministrul Lazăr Comănescu a făcut apel, luni, în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din UE, la implicarea UE şi a statelor membre pentru a continua să transmită semnale factorilor politici de la Chişinău în vederea menţinerii Republicii Moldova pe calea reformelor şi a stabilităţii.

Potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pe agenda reuniunii miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană (CAE) care s-a desfăşurat luni la Bruxelles s-au aflat evoluţiile recente din statele Parteneriatului Estic (PaE), lupta împotriva terorismului, situaţia din Irak şi evoluţiile din Libia.

''Discuţia privind Partenerii estici s-a axat pe importanţa implementării angajamentelor asumate de statele partenere şi pe sprijinul UE pentru procesele de reformă din aceste ţări. Referindu-se la Republica Moldova, ministrul Lazăr Comănescu a arătat că, în contextul regional şi cel intern actual, se impune accelerarea eforturilor forţelor politice de la Chişinău pentru formarea unui guvern stabil şi pro-european, care să continue reformele începute.

 Ministrul român a subliniat necesitatea realizării unei discuţii aplicate, în cadru formal şi informal, pe dimensiunea răsăriteană şi, împreună cu alţi omologi, privind Republica Moldova. Având în vedere relevanţa sporită a dimensiunii de securitate a Politicii Europene de Vecinătate, şeful diplomaţiei române a punctat necesitatea unei complementarităţi cu acţiunea altor instituţii internaţionale, cum ar fi NATO. 

Ministrul Lazăr Comănescu a făcut apel la implicarea UE şi a statelor membre, pentru a continua să transmită semnale factorilor politici de la Chişinău în vederea menţinerii Republicii Moldova pe calea reformelor şi a stabilităţii. Totodată, a accentuat necesitatea continuării parcursului european

al Republicii Moldova, singurul în măsură să răspundă adecvat solicitărilor de transparenţă, reformare şi prosperitate ale societăţii'', se arată în comunicatul MAE. 

Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul dezbaterii privind combaterea terorismului, şeful diplomaţiei române a reiterat faptul că se impune utilizarea tuturor instrumentelor de drept internaţional şi promovarea unor soluţii noi în lupta împotriva acestui fenomen.

În ceea ce priveşte Ucraina, Comănescu a exprimat susţinere pentru continuarea procesului extins de reforme, care să permită implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, începând cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, ministrul afacerilor externe a reafirmat necesitatea ca Acordurile de la Minsk să fie implementate în integralitate şi a subliniat nevoia de responsabilitate din partea tuturor părţilor, inclusiv a Kievului.

Totodată, MAE informează că, în marja reuniunii CAE, miniştrii de externe din statele membre UE au avut un dejun de lucru cu ministrul de externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române „a exprimat satisfacţie pentru noul impuls în relaţia UE-Turcia“ şi „a salutat contribuţia activă a Turciei în sprijinirea eforturilor internaţionale pentru soluţionarea conflictelor din Siria şi din Libia“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite