VIDEO Zborul MH370: tragedie pentru unii, mană cerească pentru alţii. Cine a câştigat de pe urma dispariţiei avionului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

269 de morţi aflaţi la bordul aeronavei, familii devastate de tragedie şi o operaţiune de căutare a avionului în Oceanul Indian, care a „înghiţit“ până acum milioane de dolari. Există însă şi o organizaţie care a profitat de cel mai mare mister aviatic din lume.

Modul în care CNN a acoperit subiectul legat de dispariţia avionului companiei Malaysian Airlines a devenit un subiect în sine. În ianuarie, postul american, aflat de mai mult timp în cădere liberă, a înregistrat cele mai proaste cifre de audienţă din istoria sa. 

A fost nevoie de dispariţia zborului MH370 pentru ca CNN să fie „resuscitat“. Ratingurile canalului de ştiri, pur şi simplu, au explodat de la 8 martie, de când Boeingul 777 a dispărut de pe radar, fără nicio explicaţie. Cifrele de audienţă au crescut cu 100% în prime-time şi, potrivit „The New York Times“, CNN a izbutit o serie de performanţe care, acum două luni, erau de neimaginat:

*Pentru prima dată după foarte mult timp, CNN şi-a depăşit principalele competitoare, Fox News şi MSNBC.

*Emisiunea moderată de Anderson Cooper pe CNN a bătut-o pe cea a lui Bill O’Reilly de la Fox News. Şi nu o dată, ci trei zile la rând! A fost o victorie uriaşă pentru CNN. Asta deoarece segmentul orar respectiv, de la 8 seara, generează cele mai mari venituri din publicitate, întrucât se adresează unui public numeros, cu vârste cuprinse între 25 şi 54 de ani.

*La 15 martie, CNN a fost lider de audienţă în rândul posturilor americane de ştiri şi pe segmentul orar 14 – 22. 

Preţul plătit: reputaţia postului

În ultimele săptămâni, două mari subiecte au dominat ştirile la nivel global: zborul MH370 şi anexarea Crimeei de către Rusia. Cei de la CNN şi-au dedicat resursele, aproape în totalitate, primului subiect, trecând criza din Rusia şi Ucraina în plan secund.

A fost o decizie care a adus ratinguri uriaşe, dar care a creat şi o problemă destul de mare. Din momentul în care Boeingul 777 a dispărut, au existat foarte puţine informaţii, care să explice cauzele accidentului.

Nici acum, la 20 de zile după ce aeronava şi-a închis sistemele de comunicare, nu ştim:

*Unde a căzut exact avionul?

*Din ce motiv şi-a părăsit traseul, a făcut stânga şi a luat-o spre Oceanul Indian?

*Unde sunt rămăşiţele aeronavei?

În aceste condiţii, cei de la CNN au fost nevoiţi să umple spaţiul de emisie cu foarte multe speculaţii. S-a ajuns inclusiv la dezbateri comice, în care moderatorul i-a întrebat pe invitaţi:

*E posibil ca Boeingul să fi intrat într-o „gaură neagră“?

*E posibil ca aeronava să fi dispărut, din cauza unor fenomente paranormale?

*E posibil ca, la fel ca în serialul „Lost“, avionul să fie pe o insulă, cu cei 269 de oameni la bord, în aşteptarea unor echipaje de salvare?

Astfel de întrebări şi de speculaţii au lovit din plin în reputaţia postului care, până acum, era considerat unul serios. Potrivit „The New York Times“, oamenii care stabilesc politica editorială la CNN n-au fost deranjaţi de criticile primite. 

„Avem de-a face cu un subiect extraordinar, dramatic, care a captivat atenţia tuturor, la nivel global. Orice subiect cu potenţial internaţional ne interesează, fiindcă avem cei mai mulţi reporteri în jurul lumii“, a declarat un director al postului, sub protecţia anonimatului. 

CITEŞTE ŞI:

*VIDEO Zborul MH370, cel mai mare mister aviatic din lume. Istoricul unor cazuri similare şi un incident sângeros

*VIDEO Zborul MH370: premoniţia unui pasager înainte de a se urca în avionul dispărut. Câţi bani vor primi rudele sale

*Zborul MH370: un scenariu terifiant şi foarte multe întrebări fără răspunsuri

*Misterul zborului MH 370, comentat la Adevărul Live. Ce teorii stau în picioare şi cât de mult s-a apelat la cele fanteziste?

*Cutiile negre ale zborului MH370, căutate în „ţinutul umbrei“

VEZI UN MATERIAL DESPRE CNN ŞI ZBORUL MH370

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite