UE îndeamnă China să-şi deschidă în continuare economia
0Este de datoria Chinei să-şi deschidă economia mai mult , a declarat, luni, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în deschiderea summit-ului China-UE de la Beijing dedicat comerţului, relatează Reuters.
Premierul chinez Li Keqiang, care l-a primit pe Jean-Claude Juncker şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a insistat asupra importanţei comerţului liber şi a multilateralismului, puternic puse la îndoială de Statele Unite în ultimele luni.
Beijingul doreşte publicarea unei declaraţii comune împotriva politicii comerciale a lui Donald Trump, ca semn al bunei voinţe de a deschide mai mult piaţa chineză.
China, deseori criticată pentru protecţionismul său, tocmai a dat verde unei investiţii în sectorul petrochimic, de 10 miliarde de dolari, firmei germană BASF.
În cadrul unei conferinţe de presă comune cu Li Keqiang şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker a estimat că Beijingul ar putea, totuşi, face mult mai mult.
UE a îndemnat Statele Unite, China şi Rusia să nu se angajeze în războaie comerciale care pot aduce „conflict şi haos”. În ajun, şeful delegaţiei UE-China a Parlamentului European, Jo Leinen, declarase că UE şi China trebuie să încheie un „pact al responsabilităţii” pentru a genera stabilitate într-o vreme când preşedintele Statelor Unite perturbă ordinea mondială.
UE şi China ar trebui să trimită un semnal puternic cel puţin în privinţa respectării Acordului de la Paris privind schimbările climaterice, a spus Leinen.
„Reguli noi“
„Avem nevoie de noi reguli în domeniul subvenţiilor industriale, transferurilor de proprietate intelectuală şi tehnologică (...), precum şi o nouă abordare a soluţionării şi dezvoltării conflictelor comerciale“, a subliniat preşedintele Consiliului European. „Este încă posibil să evităm conflictele şi haosul“, a spus oficialul UE.
Sursele europene avertizează că summitul ar trebui să ducă doar la o declaraţie prudentă care să afirme angajamentul ambelor părţi faţă de comerţul multilateral, în timp ce Bruxellesul a refuzat să lanseze o procedură comună cu Beijingul împotriva SUA la OMC.
Uniunea Europeană şi China sunt ambele descrise de Donald Trump drept "duşmani" din cauza politicii comerciale faţă de SUA.
Washingtonul şi Beijingul sunt implicate într-o dispută comercială şi nu par să aibă în vedere reluarea negocierilor. Statele Unite au crescut , din 6 iulie, taxele la 25% pentru mărfuri din China în valoare de 34 de miliarde de dolari (29 miliarde de euro) . China a răspuns simetric.
Donald Trump este pregătit să crească taxele vamale, din septembrie, pentru mărfuri imoportate dinChina în valoare de 200 miliarde de dolari şi a ameninţat că va extinde în cele din urmă această măsură la mărfuri în valoare de 500 miliarde de dolari - aproape toate importurile Statele Unite din China.