Trump, la o zi după ce a anulat summitul cu Kim Jong-un: „Stau de vorbă“ cu Coreea de Nord, „vom vedea în curând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj prezentându-i pe liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump FOTO EPA-EFE
Colaj prezentându-i pe liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri pentru presă că Statele Unite „stau de vorbă“ cu Coreea de Nord, la o zi după ce a anulat summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, relatează The Associated Press.

„Vom vedea în curând unde va conduce asta, eu sper către o pace şi o prosperitate durabilă“, a adăugat el.

„Vom vedea ce se va întâmpla, ar putea să fie chiar pe 12“, a răspuns Trump, întrebat despre summit, referindu-se la data de 12 iunie, stabilită iniţial.

El a făcut această declaraţie unor jurnalişti, la Casa Albă, înainte să plece la ceremonia de absolvire, la Academia Navală.

El a subliniat că ambelor părţi le-ar plăcea ca summitul să aibă loc.

„Ei vor foarte mult s-o facă, nouă ne-ar plăcea s-o facem“, a declarat şeful statului american.

Locatarul Casei Albe a salutat anterior reacţia „productivă“ şi „călduroasă“ a Coreei de Nord, care s-a declarat pregătită în continuare de dialog cu Washingtonul, în pofida anulării summitului foarte aşteptat între liderii celor două ţări, relatează AFP.

„O veste foarte bună primirea declaraţiei călduroase şi productive a Coreei de Nord“, a scris el pe Twitter, la o zi după publicarea unei scrisori adresate liderului nord-coreean Kim Jong-un în care anunţa anularea summitului, denunţând „ostilitatea“ regimului de la Phenian.

Guvernul nord-coreean s-a declarat vineri „dispus să ofere Statelor Unite timpul şi oportunităţile“ de a reveni asupra poziţiei cu privire la negocieri „oricând, în orice format“.

Acest anunţ a fost făcut ca reacţie faţă de anularea abruptă a summitului prevăzut în iunie între cele două ţări, într-o încercare americană de a convinge Nordul să renunţe la armamentul nuclear.

Trump poate pierde „afacerea“ cu Kim, comentează AP.

Locatarul Casei Albe şi echipa sa au tolerat insulte, să nu li se răspundă la telefon şi şi-au aşteptat ore în şir parteneri de negociere care n-au mai apărut, încercând să menţină summitul cu Kim prevăzut în Singapore pe şine.

În pofida unor perspective tot mai slabe şi scepticismului tot mai puternic al consilierilor săi, Trump s-a agăţat, mai întâi, de planul său de a se întâlni cu liderul nord-coreean, încercând să obţină ceea ce a considerat drept un acord nuclear istoric.

El putea să se gândescă la laurii Nobelului.

Dornic de o realizare îndrăzneaţă, Trump a acceptat, în mai puţin de o oră, deschiderea lui Kim, în martie, faţă de un summit, ignorând avertismentele consilierilor săi experiemtaţi.

Însă joi a stabilit că - pentru moment, cel puţin - reuniunea este un vis diplomatic neîmpărtăşit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite