Se caută călăi! Arabia Saudită a scos la concurs opt posturi pentru că nu mai face faţă execuţiilor
0Arabia Saudită a postat anunţuri pentru opt posturi pentru călăi, având nevoie de personal suplimentar pentru a duce la capăt un număr din ce în ce mai mare de condamnări la moarte, care, de cele mai multe ori, sunt executate prin decapitarea acuzatului.
Candidaţii la postul de călău din Arabia Saudită nu au nevoie de o calificare specială. Rolul principal al unui călău este „să execute o condamnare la moarte“, dar poate implica şi realizarea de amputări în cazul celor găsiţi vinovaţi de infracţiuni mai mici, se arată în anunţul postat de Arabia Saudită pe un portal al forţelor de muncă, citat de „Irish Independent“.
Regatul islamic se află pe primele locuri în lume în ceea ce priveşte numărul execuţiilor, susţin grupurile pentru protecţia drepturilor omului. În 2014, Arabia Saudită s-a aflat pe locul 4 în lume, după China şi Iran, dar înaintea Irakului şi Statelor Unite ale Americii, potrivit cifrelor oferite de „Amnesty International“.
Un bărbat care a fost executat prin decapitare duminică a fost cea de-a 85-a persoană care a fost ucisă anul acesta. Pe tot parcursul anului 2014, au fost executate 88 de persoane, potrivit „Human Rights Watch“ (HRW).
Mare parte din cei executaţi au fost găsiţi vinovaţi de crimă, dar 38 dintre aceştia au fost condamnaţi la moarte pentru trafic de droguri. Aproximativ jumătate erau saudiţi, ceilalţi provenind din Pakistan, Yemen, Siria, Iordania, India, Indonezia, Ciad, Eritrea, Filipine şi Sudan.
Autorităţile saudite nu au dat vreun motiv pentru care numărul execuţiilor a crescut atât de repede în ultima vreme, dar diplomaţii speculează că au fost numiţi mai mulţi judecători, permiţându-se astfel să fie audiate mai multe apeluri. Analiştii politici spun că numărul crescut de execuţii poate fi explicat şi printr-un răspuns mai dur al oficialităţilor la turbulenţele din regiune.
Formularul de aplicare pentru slujba de călău, disponibil pe website-ul forţelor de muncă în domeniul civil şi care are data de luni, precizează că posturile sunt clasificate drept „funcţionar religios“ şi vor fi plătite cu cel mai mic salariu din cadrul slujbelor de funcţionari publici, conchide „Irish Idependent“.