VIDEO Osama bin Laden era un terorist paranoic, care ieşea pe stradă purtând o pălărie de cowboy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport întocmit de autorităţile din Pakistan oferă noi informaţii despre raidul SUA din mai 2011, când a fost ucis cel mai căutat terorist din lume, Osama bin Laden. Documentele prezintă detalii inedite despre viaţa cotidiană a sauditului, dar insistă şi pe greşelile guvernului pakistanez, care nu a reuşit să-l identifice pe terorist înaintea americanilor şi care nu a avut nicio reacţie faţă de operaţiunea militară a Statelor Unite.

Canalul de televiziune Al-Jazeera a publicat luni raportul Comisiei Abbotabad, grup însărcinat de guvernul pakistanez să ancheteze motivele care au împiedicat autorităţile locale să-l găsească pe Osama bin Laden, deşi fostul lider al grupării teroriste Al Qaida a trăit şase ani în apropiere de capitala ţării fără să fie descoperit.

De asemenea, raportul experţilor pakistanezi critică lipsa de reacţie a autorităţilor care nu au adoptat nicio poziţie faţă de operaţiunea forţelor speciale americane, trupele SEAL, care au fost nevoite să încalce suveranitatea ţării pentru a-l ucide pe terorist. Mai mult, cele 337 de pagini prezintă mărturiile celor trei foste soţii şi ale copiilor teroristului, care au trăit alături de Bin Laden în ultimii lui ani.

Concurs de crescut legume

Ultima parte din viaţa celui mai cunoscut terorist din lume a fost trăită „pe fugă”, aşa cum s-a întâmplat şi cu apropiaţii lui: cele trei soţii, copiii şi nepoţii lui.

Fostul lider al grupării Al Qaida îşi dedica mare parte din timp zecilor de copii şi nepoţi care au locuit cu el în ultimii lui şase ani, într-o clădire înconjurată de ziduri înalte, în Abbotabad, la aproape 50 de kilometri de capitala Islamabad.

Membrii familiei lui nu putea folosi televizorul şi nici nu puteau naviga pe internet, deoarece ultima casă a lui Bin Laden nu era conectată la nicio reţea de internet sau de televiziune. Fugarul musulman nu avea nici măcar o linie telefonică funcţională, luându-şi măsuri care să prevină descoperirea sa.

Invocând acelaşi motiv, copiii fugarului saudit nu aveau voie să se joace cu ceilalţi copii din cartier. Cei mici erau nevoiţi să-şi organizeze activităţile de zi cu zi doar între pereţii casei.

Atunci când Bin Laden nu se ocupa în mod personal de instruirea lor religioasă, îi lua cu el în curtea din spate a clădirii de locuinţe, unde aveau o mică grădină cu legume. Musulmanul îi recompensa prin diferite premii simbolice pe copiii care reuşeau să crească cele mai frumoase legume.

Mai mult, Bin Laden obişnuia să poarte o pălărie de cowboy atunci când părăsea zidurile clădirii în care locuia, ascunzându-şi trăsăturile feţei, fiind excesiv de precaut pentru a nu fi detectat de sateliţii din spaţiu, după cum susţinea bărbatul.

La un pas de arestare

Documentele publicate de presa locală arată că cel mai căutat terorist din lume a putut să călătorească aproape fără nicio grijă în partea de nord-vest a ţării, căutând mereu câte o nouă locuinţă. Bin Laden a ajuns în Pakistan la o lună după atentatele tragice din Statele Unite în septembrie 2001, iar în 2005 s-a stabilit în Abbottabad.

În timp ce străbătea încă ţara, una dintre soţiile sale a născut de patru ori şi a fost spitalizată. Acesta vorbea limba arabă, şi nu urdu, limba oficială din Pakistan, ceea ce l-a făcut pe Bin Laden să se teamă că femeia va atrage suspiciuni şi că risca să fie descoperit. Dar familia fugarului musulman a instruit-o pe tânăra femeie să se prefacă surdă şi mută, iar medicii au fost păcăliţi.

Un alt moment important a fost atunci când poliţiştii pakistanezi au fost la un pas de a-l identifica, atunci când Bin Laden se afla în regiunea Swat, zonă din apropierea granţei cu Afganistanul. La acea vreme, teroristul şi-a ras barba care îi dădea o trăsătură caracteristică, pentru a se strecura mai uşor printre oameni.

La un moment dat, poliţiştii au oprit maşina în care se afla fugarul, din cauză că depăşise limita legală de viteză. Dar şoferul lui Bin Laden a discutat cu ofiţerul şi a reuşit să obţină permisiunea să-şi continue drumul înainte ca poliţistul să aibă şansa să privească cu atenţie chipul pasagerului din spatele maşinii, proaspăt bărbierit.

Operaţiunea de asasinare

Măsurile pe care Osama bin Laden şi le-a asumat l-au ajutat să fie invizibil pentru autorităţile pakistaneze, deşi se afla atât de aproape de capitală, într-un oraş cunoscut drept unul dintre cele mai importante complexe militare din ţară.

În cele din urmă, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA a început să aibă suspiciuni că cel mai periculos terorist din lume s-ar afla în Abbottabad. Specialiştii au organizat o operaţiune pentru a descopere ascunzătoarea lui Bin Laden prin intermediul ADN-ului copiilor lui, colaborând cu un doctor pakistanez. Medicului i s-a cerut să deruleze un program local de vaccinare.

Planul Statelor Unite a fost încununat cu succes, iar Bin Laden a fost găsit ascunzându-se la etajul al treilea al clădirii izolate. Soţiile musulmanului au spus anchetatorilor că întreaga familie a fost trezită în timpul nopţii din cauza unor sunete care păreau a fi cele ale unei furtuni, însă au descoperit că erau elicopterele Back Hawk.

Imediat s-au auzit paşii militarilor pe acoperişul clădirii, un fascicul cu lumină roşie ţintea capul lui Bin Laden şi nu a durat mai mult de câteva momente până când fondatorul grupării Al Qaida a fost ucis de un glonţ care i-a străpuns fruntea. „Sângele a început să curgă din spatele capului său”, a povestit una dintre fiicele sale, potrivit raportului Comisiei Abbotabad.

Autorii raportului critică oficialii pakistanezi din toate nivelurile guvernului, serviciului de informaţii şi armatei, care nu au reuşit să prevină operaţiunea trupelor americane. Potrivit documentului, această greşeală este „o dovadă de ignoranţă, dezinteres, neglijenţă, incompetenţă, iresponsabilitate” a guvernului din Pakistan. Oficialii consideră că operaţiunea de asasinare a fugarului musulman este o încălcare a suveranităţii ţării lor, ceea ce poate fi considerat un act de război.

Detalii despre viaţa lui Osama ben Laden, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, în Pakistan

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite