Propaganda nord-coreeană împleteşte basmele cu politica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tablou în care Kim Jong-un, avându-i în spate pe Putin şi pe Xi Jinping, e prezentat înfruntându-i pe Trump şi pe aliatul său japonez, premierul Shinzo Abe Foto: Guliver/Getty Images
Tablou în care Kim Jong-un, avându-i în spate pe Putin şi pe Xi Jinping, e prezentat înfruntându-i pe Trump şi pe aliatul său japonez, premierul Shinzo Abe Foto: Guliver/Getty Images

Mesajele de propagandă ale presei oficiale nord-coreene şi modul în care este glorificat liderul de la Phenian, Kim Jong-un, care continuă să sfideze comunitatea internaţională, au intrat de multe ori în atenţia observatorilor, care au subliniat diferenţele dintre situaţia prezentată de autorităţile din Coreea de Nord şi cea reală.

Însă există o componentă a propagandei nord-coreene ce este prea puţin accesibilă celor din afara acestui stat închis, scrie „Business Insider“. 

Este vorba despre relatări ce sunt destinate strict populaţiei din Coreea de Nord şi cu ajutorul cărora Phenianul încearcă să-i convingă pe locuitorii ţării, încă de la vârste fragede, că statul în care trăiesc este foarte puternic, iar liderii săi au o influenţă de anvergură pe plan internaţional.

Numai că aceste relatări ţin de domeniul ficţiunii, chiar dacă fac referire la figuri politice reale. Publicate în reviste literare lunare, aceste poveşti cusute cu aţă albă sunt distribuite de Partidul Muncitoresc nord-coreean unor şcoli şi instituţii atent selectate. Sunt scrise de persoane care fac parte dintr-o organizaţie a scriitorilor apropiată regimului, astfel că partidul are control direct asupra temelor abordate, dar şi asupra conţinutului acestor „basme“.

Multe dintre ele dramatizează evenimente din vieţile liderilor nord-coreeni, altele prezintă îngrijorări legate de peisajul geopolitic. Deloc surprinzător, în aceste poveşti apar şi lideri ai Statelor Unite, la fel ca şi în tablourile artiştilor nord-coreeni, unde Kim Jong-un, avându-i în spate pe Putin şi pe Xi Jinping, e prezentat înfruntându-i pe Trump şi pe aliatul său japonez, premierul Shinzo Abe.

Liderii SUA, în posturi neplăcute

O astfel de relatare îl descrie pe fostul lider al Casei Albe Bill Clinton ca pe un fricos, care se ghemuieşte sub pătură în timpul crizei nucleare din 1994. 

O altă istorioară se referă la vizita din 1994 în Coreea de Nord a fostului preşedinte SUA Jimmy Carter, însă din perspectiva soţiei sale Rosalynn, care, atunci când îl întâlneşte pe Kim Ir-sen, se îndrăgosteşte de acesta.

Totuşi, în ultima perioadă, majoritatea poveştilor de acest tip l-au avut în prim-plan pe actualul lider de la Phenian, Kim Jong-un, căruia i s-a creat o imagine care să-i cucerească în special pe tineri. 

De pildă, o scurtă povestire din 2017 îl descrie drept liderul suprem care a decis să ajute cadrele didactice oferindu-le locuinţe, întrucât profesorii sunt esenţiali în formarea noii generaţii. 

Şi chiar dacă nu există date concrete despre numărul de cititori ai acestor reviste, potrivit unor dezertori nord-coreeni, aceste publicaţii sunt savurate de o mare parte a populaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite