Preţul crizei din Golful Persic: Qatarul a primit o listă cu 13 cereri din partea a patru state arabe. Lista trebuie acceptată în termen de zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Qatar insula artificiala Oryx sursa

Patru state arabe, care boicotează Qatarul pe baza acuzaţiei că ar sprijini terorismul, au trimis la Doha o listă de 13 cereri, printre care se numără inclusiv închiderea televiziunii Al Jazeera şi reducerea legăturilor cu adversarul lor regional, Iran, a declarat un oficial arab din una dintre cele patru state semnatare.

Lista realizată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain este preţul cerut pentru încheierea celei mai mari crize din Golful Persic din ultimii ani. Printre cereri se numără şi închiderea unei baze militare turceşti din Qatar, a declarat un oficial pentru Reuters, sub condiţia anonimităţii.

Qatarul trebuie să anunţe, de asemenea, că încetează relaţiile cu organizaţii teroriste, ideologice şi sectare, precum Frăţia Musulmană, Statul Islamic, al Qaeda, Hezbollah şi Jabhat Fateh al Sham, o fostă ramură a al Qaeda în Siria, şi că predă toţi teroriştii care se află pe teritoriul său.

Doha are la dispoziţie zece zile să accepte cererile celor patru state, iar dacă nu se va conforma în acest timp, lista va deveni nulă, a declarat oficialul arab, fără să elaboreze pe această chestiune. Cererile au fost înmânate Qatarului de către Kuwait, care este statul mediator în această dispută.

Printre cererile înmânate se află şi aceea ca statul să nu se mai amestece în afacerile interne şi externe ale celor patru semnatare, şi să înceteze practica de a acorda cetăţenie qatariotă cetăţenilor celor patru state. Qatar trebuie să plătească reparaţii acestor state arabe pentru orice daune cauzate în ultimii ani de măsurile politice qatariote.

Orice acord de a respecta aceste cereri va fi monitorizat, cu rapoarte lunare în primul an, apoi la fiecare trei luni în anul următor, pentru ca rapoartele să devină anuale până la 10 ani. 

Cele patru state arabe acuză Qatarul că finanţează terorismul, generând instabilitate regională şi susţinând teocraţia revoluţionară din Iran. Doha a negat aceste acuzaţii. Oficialii qatarioţi nu au comentat imediat situaţia. Luni, ministrul pentru Afaceri Externe, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a spus că statul nu va negocia cu cele patru state decât dacă acestea vor ridica sancţiunile împotriva Qatarului. 

Preşedintele american Donald Trump a luat o poziţie fermă faţă de Qatar, acuzând statul că este un sponsor „de nivel înalt” al terorismului. Totuşi, Trump s-a oferit să ajute părţile în dispută să-şi rezolve diferendul.

Turcia a susţinut Qatarul în timpul crizei care durează de trei săptămâni. A trimis primul ajutor de alimente către Qatar şi a staţionat acolo un mic contingent de soldaţi şi de vehicule blindate joi, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a discutat cu liderii Arabiei Saudite pentru a calma tensiunile din regiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite