Povestea soţilor sud-coreeni reuniţi după 60 de ani de când războiul i-a despărţit
0El a fost luat prizonier în 1953, cu două zile înainte de semnarea armistiţiului şi dus într-o tabără din Coreea de Nord. I s-a spus că soţia sa a murit, aşa că s-a recăsătorit după câţiva ani. Dincolo de graniţă, primei lui soţii i s-a spus că el a murit. Ea nu s-a recăsătorit şi s-a mutat în China, unde şi-a crescut singură copilul. În 2004, doi bătrâni de 80 de ani s-au privit din nou pentru prima dată după mai bine de-o jumătate de veac.
Acum, Lee Soon-sang are 89 de ani şi stă pe o bancă alături de soţia lui, Kim Eun-hae, iar cuplul chicoteşte de parcă abia s-ar fi cunoscut. În realitate, cei doi s-au căsătorit în urmă cu mai bine de 60 de ani, dar au petrecut împreună doar câţiva ani.
Mai bine de o jumătate de secol, Kim a crezut că soţul ei a murit într-o tabără de prizonieri din Coreea de Nord, iar Lee ştia că soţia şi fiul lui au fost ucişi în timpul războiului. Acum, cuplul şi-a spus povestea pentru jurnaliştii CNN.
În 2004, Kim a primit un telefon din China. „Am crezut că este iar cineva care vrea să mă stoarcă de bani. Am primit multe telefoane d-astea din China de-a lungul anilor, dar nu le-am dat atenţie”, povesteşte ea.
De data aceasta însă, vocea de la celălalt capăt era cunoscută.
„Am întrebat «Eşti cu adevărat în viaţă?» şi-a răspuns «Da, sunt viu». Atunci l-am întrebat dacă-i cunoaşte pe X şi pe Y şi-i cunoştea. Aşa am ştiut că este adevărat”, continuă femeia.
Atunci când s-au întâlnit în final, abia s-au mai recunoscut. „Era atât de slab, se clătina. I-am recunoscut doar nasul”, spune Kim.
De cealaltă parte, soţul ei nu putea crede cât de bine hrănită este. „Arăta ca unul dintre proprietarii de pământuri din vremurile vechi. Toată propaganda, ne spunea că sud-coreenii mor de foame, că americanii le iau tot orezul şi le dau înapoi doar făină putredă. Eu am auzit doar astfel de propagandă, aşa că am crezut când mi s-a spus că a murit”, spune Lee.
Lee şi Kim ştiau unul despre celălalt că au murit în timpul războiului, la începutul în anilor `50. FOTO: captură CNN
„Ne-am ţinut doar în braţe şi am plâns”
Lee Soon-sang a fost capturat de armata nord-coreeană în iulie 1953, cu două zile înainte ca războiul izbucnit în 1950 să se termine prin semnarea unui armistiţiu. A petrecut trei ani şi jumătate într-o tabără pentru prizonieri şi a fost trimis la muncă silnică în una dintre notoriile mine de cărbune din Aoji, unde se producea şi praf de puşcă.
Acolo s-a recăsătorit şi a făcut alţi copii, însă spune că niciodată nu şi-a uitat viaţa pe care o ducea înainte de război.
„Viaţa în Coreea de Nord era grea. Aşa că mereu mă gândeam la locul meu de naştere. Chiar dacă îmi credeam soţia moartă, mereu m-am gândit că mă voi întoarce într-o bună zi”, spune Lee.
Lee şi Kim ştiau unul despre celălalt că au murit în timpul războiului, la începutul în anilor `50. FOTO: captură CNN
Zeci de ani mai târziu, în 2004, un „broker” l-a contactat - un intermediar care fac bani din scoaterea ilicită a oamenilor din Coreea de Nord. „Mi-a spus că soţia şi fiul meu se află în China şi au mulţi bani şi că ar trebui să mă duc, să mă întâlnescu cu ei, să le iau banii şi să mă întorc în Coreea de Nord, să am o viaţă mai bună”, povesteşte bărbatul.
Avea atunci 77 de ani şi reuşise să strângă 20.000 de woni nord-coreeni (aproximativ 150 de dolari americani) din vânzarea de ţigări. „În Coreea de Nord, suma este mare. Poţi cumpăra o casă cu banii ăia. I-am dat soţiei mele de acolo şi i-am spus «Mă duc să culeg ghinde, mă întorc în două, trei zile». Aşa am plecat.” Avea de gând să se întoarcă, dar n-a mai făcut-o.
Asta e tot ce spune despre familia lui Coreea de Nord. „Sunt fericit acum. Tu eşti soţia mea”, spune uitându-se la Kim.
Dar amărăciunea deciziei nu este probabil cu nimic diferită de realitatea în care trăiesc încă în cele două Corei, ale căror familii au fost divizate de război.
Zeci de astfel de poveşti se aud de trei ori în fiecare săptămână, când se reuneşte un grup de prizonieri de război precum el. Cei 10-12 oameni au fost toţi în tabere de muncă silnică din Coreea de Nord după armistiţiul din 1953, când Phenianul s-a angajat să elibereze toţi prizonierii de război.
Kim Sung Tae şi-a lăsat în urmă fiica adoptivă atunci când a fugit din Nord, în 2001. „Cum aş putea s-o văd dacă nu are loc o reunificare?” El are acum 81 de ani şi nu crede că-şi va mai vedea vreodată fiica.