Nursultan Nazarbaev, prima sa declaraţie despre revoltele din Kazahstan: Ce spune despre zvonurile privind fuga în străinătate şi conflictul cu Tokaev
0Fostul lider al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a oferit prima reacţie publică în legătură cu revoltele din ţara sa, reprimate sângeros - 225 de morţi - şi urmate de o operaţiune de eliminare a clanului său din structurile de putere.
Într-un videoclip postat pe YouTube, Nursultan Nazarbaev, supranumit „Părintele naţiunii” kazahe, dă asigurări că se află în ţară, în capitala Nur-Sultan - numită după el -, că îşi petrece timpul odihnindu-se în mod binemeritat şi că nu are niciun conflict cu preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev.
„Sunt un pensionar şi mă aflu acum într-o odihnă binemeritată în capitala Kazahstanului. Nu mă aflu nicăieri altundeva”, a spus Nazarbaev
Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a condus cu o mână de fier Kazahstanul între 1991 şi 2019, când s-a retras în favoarea succesorului ales de către el, Kasîm-Jomart Tokaev.
Sloganul „Afară bătrâne!” a răsunat puternic în timpul revoltelor petrecute la începutul anului în această ţară din Asia Centrală, un semn al speculaţiilor că Nazarbaev conduce din culise.
Odată cu reprimarea manifestanţilor, Tokaev s-a dedat totodată epurării clanului Nazarbaev, acuzându-l voalat de sărăcirea ţării.
În mesaj, Nazarbaev spune că Tokaev „avea toate puterile” încă din 2019. „Nu există, în consecinţă, vreun conflict sau vreo confruntare în interiorul elitei”, a adăugat el, susţinând că „zvonurile” pe acest subiecte sunt „fără fundament”.
Nazarbaev a tăcut în perioada revoltelor din Kazashtan, ceea ce a stârnit speculaţii despre o posibilă fugă a sa în străinătate, fie în Geneva, fie în Dubai.
Evocând tulburările sângeroase din ţară, Nazarbaev susţine că obiectivul protestatarilor a fost acela de „a distruge integritatea ţării şi fundamentele statului”.
„Această tragedie a devenit o lecţie pentru noi toţi. Este important să descoperim cine a organizat toate aceste pogromuri şi aceste crime”, a mai spus fostul lider kazah.
După retragerea de la preşedinţie, Nursultan Nazarbaev a păstrat un rol influent pe scena politică, luându-şi titlul de „Elbaşî” („Părintele naţiunii”) şi rămânând la conducerea Consiliului de securitate. După revolte, Kasîm-Jomart Tokaev a preluat conducerea acestei structuri de stat şi şi-a crescut influenţa.
Tokaev susţine la rândul său că revoltele au fost rezultatul unui atac terorist de amploare provenit din străinătate, însă nu a oferit nicio dovadă în acest sens.