Noi proteste la Hong Kong, după ce liderul regiunii a spus că democraţia dă prea multă putere săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

C.Y. Leung, directorul executiv al Hong Kong-ului, a încercat să explice de ce votul universal n-ar putea funcţiona în regiunea administrativă specială a Chinei. Afirmaţiile sale au scos iar mii de oameni în stradă.

Mii de chinezi au ieşit încă o dată în centrul oraşului Hong Kong pentru a cere vot universal, revoltaţi de declaraţiile făcute într-un interviu de liderul executiv al regiunii. Acesta a explicat că oraşul are nevoie de un comitet electoral special, altfel, dacă s-ar acordat votul universal cerut de protestatari, „am aduce în discuţie şi cei aproape jumătate dintre locuitorii Hong Kong-ului care câştigă mai puţin de 1.800 de dolari pe lună”. 

Liderul executiv al Hong Kong-ului este ales prin vot, dar de un „comitet electoral”. Acesta este format din 1.200 de locuitori ai Hong Kong-ului (dintr-un total de 7,2 milioane). Doar aceştia au drept de vot pentru a alege liderul executiv al Hong Kong-ului. 

O ţară, două sisteme, toţi liderii – comunişti

Timp de 155, din 1842, Hong Kong-ul a fost colonie britanică – excepţie fac doar anii 1941-1945, când insula a fost ocupată de japonezi în timpul al Doilea Război Mondial. Apoi, în 1997, Hong Kong-ul s-a întors sub guvernare chineză, drept „regiune administrativă specială”, în cadrul unei formule cunoscută drept „o ţară, două sisteme”, care garanta Hong Kong-ului un grad sporit de autonomie şi libertăţi de care restul Chinei nu se bucură. 

Votul universal pentru alegerea liderilor a fost stabilit atunci drept un eventual scop final al acestei formule de autonomie. Însă Beijingul a respins în august cererile ca populaţia să aleagă liber şi direct următorul lider al oraşului, conducător al guvernului regional, limitând lista candidaţilor la o mână de politicieni, toţi loiali Partidului Comunist.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite