Investigaţie BBC: Promisiunile Apple privind siguranţa muncitorilor din fabricile chineze sunt încălcate cu regularitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul dur al muncitorilor din fabricile Chinei în care se fac produse Apple a fost descoperit în cadrul unei investigaţii a programului BBC Panorama. Filmarea unei linii de producţie a iPhone 6 arată cum promisiunile Apple de a proteja muncitorii sunt încălcate cu regularitate.

Investigaţia BBC Panorama a descoperit cum regulile standard din fabricile Pegatron, privind programul de muncă, actele de identificare, cazarea, şedinţele şi muncitorii minori, sunt încălcate în mod repetat. Compania Apple spune că nu este de acord cu concluziile investigaţiei.

Muncitori epuizaţi sunt filmaţi adormind în timpul turelor de 12 ore din cadrul fabricilor Pegatron, aflate la periferia Shanghai. Un reporter sub acoperire, care a lucrat în fabricile unde se produc părţi de computere Apple, a trebuit să lucreze 18 zile în şir, în ciuda solicitărilor repetate pentru o zi liberă.

„De fiecare dată când mă întorceam la dormitoare, pur şi simplu nu mai puteam să mă mişc. Chiar dacă mi-era foame, nu mai voiam să mă ridic să mănânc. Voiam doar să zac şi să mă odihnesc. Însă, din cauza stresului, nu puteam să dorm noaptea“, mărturiseşte un alt reporter, a cărui cea mai lungă tură la fabrică a fost de 16 ore.

„Îmbunătăţiri continue“

Apple a refuzat să dea declaraţii în cadrul emisiunii BBC, însă a dat publicităţii un comunicat. „Nu ştim de nicio altă companie care să facă atât de mult ca Apple pentru asigurarea unor condiţii de muncă drepte şi sigure. Colaborăm cu furnizorii pentru a elimina problemele şi vedem îmbunătăţiri continue şi semnificative. Însă ştim că munca noastră pe această parte nu se termină niciodată“, se arată în comunicat.

Potrivit Apple, se pare că este o practică obişnuită printre muncitori să tragă un pui de somn în timpul pauzelor, dar va investiga orice dovadă primită cum că aceşti muncitori ar dormi în timp ce lucrează. Compania monitorizează programul de lucru a peste un milion de muncitori şi personal de la fabricile Pegatron şi spune că acesta ar fi în medie de 55 de ore pe săptămână.

Incognito într-o fabrică Apple din China. Muncitorii sunt trataţi mai rău decât sclavii    

Reguli Apple după o serie de sinucideri printre muncitorii din fabrici

Condiţiile precare ale muncitorilor din fabricile chineze au fost prima dată scoase în evidenţă în 2010, atunci când 14 muncitori s-au sinucis în fabrica celui mai mare furnizor Apple, Foxconn. Ca urmare a acestor sinucideri, Apple a dat publicităţii un set de reguli din care reieşea cum ar trebui trataţi muncitorii. De asemenea, compania a mutat parte din procesul de producţie în fabricile Pegatron, la periferia Shanghai.

Însă reporterii Panorama au descoperit că aceste standarde emise de Apple sunt încălcate cu regularitate în fabricile Pegatron. Orele suplimentare ar trebui să fie îndeplinite pe bază de voluntariat, dar niciunui reporter sub acoperire nu i s-a dat ocazia să se ofere. Mai mult, un reporter a trebuit să participe la şedinţe neplătite, înainte şi după orele de program. Un alt reporter a fost găzduit într-un dormitor unde 12 muncitori împărţeau un spaţiu înghesuit.

Potrivit companiei Apple, suprapopularea dormitoarelor a fost acum rezolvată şi le cere furnizorilor să plătească retroactiv muncitorii în cazul în care se descoperă că nu au fost plătiţi pentru şedinţele de lucru din afara programului. Pegatron a declarat că a investigat cu atenţie susţinerile BBC şi că va lua măsurile necesare dacă se descoperă încălcări în cadrul fabricilor lor.

„Siguranţa şi bunăstarea muncitorilor reprezintă o prioritate. Noi stabilim standarde foarte înalte, avem un program de training riguros pentru manageri şi pentru muncitori şi avem şi auditori externi care ne vizitează regulat fabricile pentru a descoperi zone în care este nevoie de îmbunătăţiri“, se arată în comunicat.

Condiţii de muncă periculoase pentru minorii din Indonezia 

Emisiunea Panorama a BBC „a săpat“ şi mai adânc în cazul furnizorilor Apple, până în insula indoneziană Bangka. 

Potrivit Apple, compania este implicată într-un program etic de a extrage minerale, însă BBC a descoperit că staniul (cositorul) din minele ilegale ar putea intra în fabricile Apple.

De asemenea, s-au descoperit copii care săpau minereul de staniu, manual, şi care lucrează în condiţii extrem

image

de periculoase: minerii pot fi îngropaţi de vii atunci când zidurile de nisip sau pământ se prăbuşesc peste ei.

Rianto (foto dreapta), 12 ani, lucra cu tatăl său la fundul unei gropi de nisip de peste 20 de metri adâncime. „Mi-e frică de alunecarea de nisip. Se poate întâmpla, pământul de sus cade mereu în groapă“, spunea Rianto.

Panorama a urmărit şi o bandă care colecta cositor din zona de unde munceşte Rianto. Unul dintre membrii bandei spunea că vinde cositorul unei topitorii aflate pe lista furnizorilor Apple. 

Johan Murod, care conduce topitoria, spune că 70% din cositorul fabricii care se exportă provine din mine mici. „La topitorie avem material şi de la minele mici şi de la cele mari. E o combinaţie. Nu putem şti ce este legal şi ce e ilegal“, spune Murod.

În fabrica din Bangka este o situaţie complexă, spune Apple, zeci de mii de mineri vânzând cositor prin mijlocitori. „Cel mai simplu mod de a acţiona ar fi ca Apple să refuze, unilateral, orice cositor din minele indoneziene. Acest lucru ar fi mai uşor de controlat şi ne-ar proteja şi de critică. Dar o asemenea acţiune ar reprezenta şi o cale leneşă şi laşă, de vreme ce nu ar rezolva situaţia. Am ales să ne angajăm în orice încercare ce poate aduce o schimbare“, se arată în comunicatul Apple.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite