Criză politică gravă în Pakistan pe fondul ameninţării talibane. Parlamentul, dizolvat la solicitarea premierului Imran Khan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imran Khan FOTO EPA-EFE
Imran Khan FOTO EPA-EFE

Confruntat cu o gravă criză politică şi cu ameninţări din partea talibanilor locali, premierul Pakistanului, Imran Khan, a solicitat rezolvarea acestei situaţii prin organizare de alegeri legislative anticipate.

Lovitură de teatru în criza politică din Pakistan... Arif Alvi, al 13-lea preşedinte al ţării, a decis duminică să dizolve Adunarea Naţională şi să organizeze alegeri anticipate. El a răspuns astfel unei solicitări a premierului Imran Khan, care, deşi a pierdut acum câteva zile majoritatea parlamentară, totuşi a scăpat de o moţiune de cenzură după ce aceasta nu a fost supusă votului. La deschiderea şedinţei, vicepreşedintele Adunării Naţionale, Qasim Suri, un fidel al premierului, a declarat că nu supune votului moţiunea deoarece este „contrară Constituţiei” şi este inspirată de „puteri străine”.

Opoziţia îi reproşează lui Imran Khan, o legendă a crichetului paskitanez, că nu se pricepe să gestioneze problemele economice ale ţării şi că duce o politică externă greşită.

„Să organizăm alegeri anticipate şi să lăsăm naţiunea să decidă”, a spus Khan. 

Aşadar, pakistanezii vor fi chemaţi la urne în cel mult 90 de zile de la dizolvarea forului legislativ.

Partidul lui Imran Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), şi-a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută după ce un partid aliat a declarat că şapte dintre deputaţii săi vor vota cu opoziţia. Apoi, peste 20 de deputaţi PTI au schimbat tabăra, deşi conducerea partidului a încercat să-i împiedice să facă acest lucru.

Poliţia a blocat duminică accesul către Adunarea Naţională, după ce Imran Khan i-a îndemnat sâmbătă pe susţinătorii săi să protesteze paşnic faţă de ceea ce el a numit o „conspiraţie” organizată din străinătate pentru îndepărtarea sa de la putere. El i-a catalogat pe deputaţi ca fiind „hoţi”, „laşi” şi „manipulatori” şi a sugerat că mai are cărţi în mână. „Am un plan pentru mâine, nu vă îngrijoraţi. O să le arăt eu, îi voi învinge în Adunare”, a susţinut Khan.

Imran Khan, 69 de ani, se află la putere din 2018. Situaţia sa politică este una precară acum, fiind criticat mai ales pentru măsurile economice luate şi pentru politica externă adoptată. În plus, Guvernul pakistanez se confruntă cu o creştere a ameninţărilor din partea talibanilor locali (Tehreek-e-Taliban Pakistan - TTP), care au anunţat că intenţionează să lanseze o ofensivă în perioada Ramadanului. 

Unii analişti spun că Imran Khan a pierdut sprijinul armatei, crucial pentru deţinerea puterii în Pakistan. 

De la obţinerea independenţei, în 1947, Pakistanul s-a confruntat cu patru puciuri militare reuşite şi tot atâtea tentative de lovituri de stat, iar ţara s-a aflat peste trei decenii sub conducerea armatei. Niciun premier pakistanez nu şi-a dus mandatul până la capăt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite