Coreea de Nord dă primul semn că va accepta dialogul pe tema programului său nuclear
0
Coreea de Nord iniţiază o primă acţiune care sugerează deschiderea pentru negocieri cu puterile internaţionale, după ce a lansat o întreagă serie de ameninţări impulsive care instigă la război. Phenianul a cerut marţi recunoaşterea ţării drept o putere nucleară, însă Washingtonul a respins cu promptitudine cererea.
După mai multe săptămâni de tensiuni în
Peninsula Coreeană, ultimele zile au adus o relaxare a declaraţiilor publice
din partea autorităţilor nord-coreene, fiind cel puţin o încercare de a dialoga
care răspunde cererilor Statelor Unite ale Americii şi Coreii de Sud de a
discuta, informează agenţia de presă Reuters.
Ziarul nord-coreean controlat de stat „Rodong Sinmun” a caracterizat drept „inacceptabilă” condiţia Coreii de Sud şi a Statelor Unite de a renunţa la programul de înarmare nucleară şi de a suspenda pregătirile de lansare a rachetelor înainte de începerea discuţiilor.
SUA au respins imediat cererea de recunoaştere a Coreii de Nord drept putere nucleară, în timp ce miniştrii de Externe din cadrul NATO au condamnat programul Phenianului de înarmare cu rachete balistice şi arme nucleare. Oficialii au cerut discuţii „credibile”.
Coreea de Nord a semnat în 2005 un acord prin care accepta denuclearizarea ţării în schimbul ajutorului din partea ţărilor străine, însă ulterior a renunţat la pact. În prezent, autorităţile de la Phenian folosesc programul de înarmare nucleară drept „o sabie preţioasă” la care nu vor renunţa niciodată, ceea ce a dus la efectuaera celui de-al treilea test nuclear în februarie.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a reacţionat la experimentul periculos al Phenianului şi a impus sancţiuni dure, care au contribuit la accentuarea ameninţărilor de război.
Cu toate acestea, Coreea de Nord a înaintat marţi o serie de condiţii Statelor Unite şi Coreii de Nord pentru a participa la discuţii, printre care se numără şi eliminarea sancţiunilor impuse de ONU.