Detalii din misiunea de salvare a copiilor din peştera din Thailanda: au fost sedaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii care i-au tratat pe cei 12 băieţi şi pe antrenorul lor, care au fost salvaţi, anul trecut, dintr-o peşteră din Thailanda, au spus că ketamina a jucat un rol-cheie în misiunea riscantă de a-i scoate din grotă, informează CNN.

Potrivit detaliilor misiunii de salvare, care au fost publicate într-un jurnal medical, joi, băieţii au primit doze nespecificate de ketamină, substanţă cunoscută şi ca Special K, de la salvatori, când au fost scoşi din peştera Tham Luang.

Informaţiile de la vremea respectivă menţionau faptul că adolescenţii, care au fost blocaţi timp de două săptămâni, fuseseră sedaţi în timpul operaţiunii, însă oficialii nu au oferit prea multe detalii.

„Trebuia să folosim mijloace ca să-i împiedicăm pe copii să se panicheze, în timpul operaţiunii de scoatere,” a declarat comandantul Marinei thailandeze, Arpakorn Tookongkaew pentru CNN, la scurt timp după operaţiune. „Cel mai important este faptul că sunt în viaţă şi în siguranţă.”

Într-o scrisoare comună din New England Journal of Medicine, trei medici thailandezi şi un anestezist australian care a fost implicat în operaţiunea de salvare au spus că băieţii au purtat şi măşti de oxigen pe întreaga faţă şi costume de scafandri care nu le veneau bine.

Aceştia au mai detaliat şi îngrijirea medicală pe care copiii au primit-o la un spital din apropiere, imediat după ce au fost scoşi din peşteră.

Medicii au precizat că ketamina a fost o opţiune bună pentru copii, având în vedere riscul hipotermiei, ketamina împiedicând tremuratul şi fiind asociată cu scăderi mai mici ale temperaturii corpului.

Ketamina a fost sintetizată pentru prima dată în 1962 şi a fost folosită de către medicii Armatei SUA pe soldaţii americani, în timpul luptei din Vietnam, ca sedativ şi calmant. Totuşi, din cauza efectelor sale halucinogene, substanţa a căpătat reputaţia de drog de stradă cunoscut pentru că are un efect similar cu o experienţă extrasenzorială.

Astăzi, ketamina este folosită în secţiile pediatrice de urgenţă, în cazul unor fracturi, spre exemplu, pentru că este mai sigură decât alte sedative, a precizat pediatrul Edith Bracho-Sanchez.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite