China a scos la impresionanta paradă militară rachetele balistice supranumite „ucigaşele de portavioane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a scos la parada militară ce a marcat împlinirea a 70 de ani de la capitularea Japoniei în cel de-Al Doilea Război Mondial cele mai noi şi sofisticate arme. Printre acestea, în premieră, au defilat 12 rachete balistice noi, de tipul DF-21D, supranumite „ucigaşe de portavioane“.

Aparate aeronavale, bombardiere cu rază lungă de acţiuneanţă, drone şi rachete de diferite tipuri au defilat prin faţa liderilor chinezi şi a oaspeţilor din străinătate, printre aceştia şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Douăsprezece rachete noi balistice ale armatei chineze, de tipul DF-21D, supranumite „ucigaşe de portavioane“, au fost prezentat joi la Beijing în cadrul impresionantei parade militare, ocazionată de împlinirea a 70 de ani de la capitularea Japoniei, potrivit imaginilor televiziunii de stat chineze.
 

Această nouă armă, desfăşurată în Piaţa Tiananmen, a suscitat în ultimii ani numeroase speculaţii în cercurile militare cu privire la capacitatea acestora de a schimba echilibrul de putere în Oceanul Pacific, fieful tradiţional al Flotei a 7-a americane.

Montate pe camioane mari, cele 12 rachete de tipul DF-21D ( Dongfeng/Vânt de est) reprezentau dispozitive cu o lungime de zece metri şi un diametru de aproximativ un metru.

Presa oficială chineză a indicat că ar fi pentru prima oară când acestea sunt expuse în public. Raza lor de acţiune rămâne neclară, dar experţi militari occidentali estimează că aceasta ar putea fi între 900 şi 1.000 de km. Noile rachete balistice sunt capabile să dezvolte o viteză de până la 3.500 km/oră, ceea ce le face aproape invulnerabile în faţa sistemelor de apărare antiaeriene clasice.

Rachetele DF-21 D sunt de fapt ASBM ( Anti-ship ballistic missile /Rachete balistice antinavale), dotate cu echipamente electronice sofisticate ce le permit odată intrate în atmosferă să se îndrepte spre ţinta lor.

Încărcătura explozivă pe care o transportă este capabilă să provoace daune considerabile unui portavion, potrivit experţilor.
 

Peste 12.000 de militari au participat la paradă, cu 500 de echipamente militare şi 200 de aeronave de diferite tipuri, reprezentând ceea ce oficialii militari descriu ca tehnologia de ultimă generaţie a armatei chineze. O mie de soldaţi străini, din Rusia, Serbia, Cuba, Afganistan  Mexic, Egipt şi Venezuela au defilat alături de soldaţii chinezi în Piaţa Tiananmen.

Xi Jinping a deschis manifestările cu un discurs la Poarta Tiananmen, din centrul Beijingului, flancat de lideri chinezi şi demnitari străini, inclusiv preşedintele rus, Vladimir Putin, cel sud-coreean, Park Geun-hye, şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

"Experienţa războiului face oamenii să preţuiască pacea mai mult", a afirmat Xi. "Indiferent de evoluţia evenimentelor, China nu va căuta niciodată hegemonia, China nu va încerca niciodată să se extindă şi nu va provoca altora tragediile pe care ea le-a suferit în trecut", a adăugat preşedintele.

Xi a anunţat de asemenea reducerea cu 300.000 de membri a efectivelor Armatei Eliberării Poporului, cea mai mare armată din lume, care în prezent are 2,3 milioane de militari.

Numeroase ţări au decis să nu trimită reprezentanţi la ceremonie, pe fondul îngrijorărilor legate de caracterul antijaponez al paradei şi de măsurile agresive ale Chinei în vederea unor revendicări teritoriale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite