China a pornit „un război rece“ contra SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi Xi Jinping Foto: EPA
Donald Trump şi Xi Jinping Foto: EPA

Experţi şi oficiali din domeniul spionajului american afirmă că, în ultimul timp, China îşi foloseşte toate resursele în scopul de a detrona Statele Unite şi de a deveni, astfel, cea mai mare putere a lumii.

Beijingul nu doreşte să pornească la război, însă, sub atenta supraveghere a preşedintelui Xi Jinping, actualul guvern comunist chinez lucrează subtil pe mai multe fronturi pentru a submina Statele Unite ale Americii în moduri ce sunt diferite de activităţile derulate de Rusia. Cel puţin aşa afirmă un expert de prim rang al Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite (CIA).

„As susţine că... ceea ce duc ei împotriva noastră este, fundamental, un război rece - un război rece nu ca ceea ce am văzut în timpul Războiului Rece (dintre SUA şi Uniunea Sovietică), ci un război rece prin definiţie“, a declarat la Forumul de securitate Aspen din Colorado Michael Collins, director adjunct al Centrului de misiune pentru Asia de Est al CIA, notează „Business Insider“.

Iar tensiunile în creştere dintre Statele Unite şi China nu se reduc la războiul comercial în care sunt angrenate cele două ţări şi care se manifestă prin tarife impuse ca răspuns la impunerea de tarife.

În Statele Unite există îngrijorări serioase cu privire la eforturile generalizate ale Chinei de a fura secrete de afaceri şi detalii privind cercetarea din domeniul înaltei tehnologii desfăşurată pe teritoriul american. 

În acest timp, armata chineză se extinde şi se modernizează. Iar SUA, precum şi alte ţări s-au plâns ca urmare a construirii de către China a unor avanposturi militare pe insule din Marea Chinei de Sud. „Eu aş susţine că este Crimeea Estului“, a spus Michael Collins, referindu-se la anexarea agresivă a Peninsulei Crimeea din Ucraina de către Rusia în 2014, acţiune care a fost aspru condamnată de Occident.

Agresivitate în creştere

Comentariile expertului CIA cu privire la influenţa crescândă a Chinei se înscriu în linia avertismentelor altor specialişti care au tratat acest subiect în cadrul conferinţei de securitate din Colorado, ce a avut loc în perioada 18-21 iulie. Iar semnalele de alarmă trase vin într-un moment în care Washingtonul are nevoie de ajutorul Beijingului pentru a pune capăt disputei sale nucleare cu Coreea de Nord.

Cu numai două zile înainte ca expertul Agenţiei Centrale de Informaţii să facă aceste afirmaţii, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Christopher Wray, a declarat că, din perspectiva contraspionajului, China reprezintă cea mai amplă şi cea mai semnificativă ameninţare cu care se confruntă America. 

Potrivit lui Wray, FBI are investigaţii economice de spionaj care pot fi legate de China în toate cele 50 de state americane, iar gravitatea situaţiei nu ar trebui subestimată.

Şi şeful comunităţii americane de informaţii, Dan Coats, a avertizat cu privire la agresivitatea în creştere a Chinei. În opinia lui, Statele Unite trebuie să fie tari în faţa efortului Beijingului de a fura secrete de afaceri şi de sustrage rezultate ale unor cercetări academice. 

Potrivit secretarului de stat adjunct pentru Asia-Pacific, Susan Thornton, conştientizarea publicului cu privire la activităţile a sute de mii de studenţi chinezi sau grupuri din cadrul universităţilor din Statele Unite ar putea fi o modalitate de a contribui la reducerea potenţialelor daune.

„China nu este doar o notă de subsol la situaţia cu care ne confruntăm în ceea ce priveşte Rusia“, a subliniat Susan Thornton.

Forţe militare impresionante

La rândul său, Marcel Lettre, fost subsecretar al apărării, a atras atenţia asupra bugetului Chinei pentru apărare, care este al doilea cel mai mare din lume, dar şi asupra faptului că gigantul asiatic are cea mai mare armată terestră, că forţele sale aeriene sunt pe locul trei în lume, iar marina are în dotare 300 de nave şi peste 60 de submarine. „Toate acestea sunt în curs de a fi modernizate şi îmbunătăţite“, a afirmat el. 

Iar China nu se opreşte aici, ci vrea să evolueze în domeniul ciberneticii, al inteligenţiei artificiale, în inginerie şi tehnologie, în domeniul capacităţilor anti-satelit şi al armelor hipersonice.

În contextul în care gigantul asiatic îşi dezvoltă armamentul, Franklin Miller, fost director în cadrul Consiliului Naţional de Securitate, a afirmat că este necesară angajarea într-un dialog cu Beijingul.

„Aşteptările mele privind un angajament de succes sunt medii spre scăzute, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să încercăm“, a declarat el. 

Donald Trump, atacat de presa chineză

Presa chineză de stat a reacţionat dur, marţi, la afirmaţiile făcute sâmbătă de preşedintele american, Donald Trump, potrivit cărora Statele Unite câştigă un război comercial împotriva Chinei. După ce liderul Casei Albe a scris pe Twitter că SUA „câştigă“, întrucât tarifele impuse Chinei „dăunează cu adevărat economiei“ acestei ţări, presa chineză a catalogat afirmaţiile lui Trump drept „iluzii“, notează dpa international.

Comentariile preşedintelui SUA „nu sunt nimic altceva decât o gândire iluzorie menită să acopere răul pe care îl face economiei americane atacul administraţiei de la Washington asupra comerţului chinez“, se arăta într-un editorial publicat de cotidianul de limbă engleză „China Daily“.

Trump „deformează adevărul“ atunci când afirmă că taxele au fost urmate de scăderea indicilor bursieri din China cu 27% în ultimele patru luni, a explicat publicaţia citată, adăugând că bursa chineză de valori a înregistrat probleme cu mult înainte de începerea conflictului comercial dintre Washington şi Beijing.

Potrivit „China Daily“, deficitul comercial în creştere al SUA arată că strategia tarifară adoptată de Trump este un eşec.

„Deficitele comerciale bilaterale ale SUA s-au extins în relaţia cu China, Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, toate acestea fiind vizate de taxe agresive impuse de către administraţia Trump“, a comentat publicaţia citată.

China a prezentat vineri o listă de aproximativ 5.200 de produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari, cărora ar urma să li se aplice taxe vamale între 5% şi 25%, dacă SUA impun noi taxe pentru produsele chineze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite