China şi India, la un pas de război. Cei mai mulţi soldaţi indieni au murit după ce au căzut în gol. Trupele s-au înfruntat multe ore, pe întuneric, cu pietre VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Soldaţii indieni şi chinezi s-au încleştat într-o luptă corp la corp vreme de câteva ore pe un segment disputat de graniţă din Valea Galwan, Ladakh, folosind arme precum răngi, pietre şi pumni, întrucât niciuna din părţi nu era înarmată. Cei mai mulţi soldaţi au murit după ce şi-au pierdut echilibrul sau au fost împinşi de pe muchiile înguste şi au căzut în gol, relatează The Guardian.

Este cel mai grav conflict între cele două părţi în câteva zeci de ani, şi din informaţiile oficiale, s-a soldat cu moartea a cel puţin 20 de soldaţi indieni la graniţa disputată dintre cele două ţări. Imagini ale preşedintelui chinez au fost incendiate în cursul unor proteste izbucnite în India, oamenii cerând boicotarea bunurilor din China, în timp ce premierul indian Narendra Modi a declarat că ţara sa „îşi va apăra fiecare piatră, fiecare bucată de pământ”.

„Aş vrea să vă asigur că sacrificiul soldaţilor noştri nu este unul zadarnic.Ţara va fi mândră că militarii noştri au murit în confruntări cu chinezii. Unitatea şi suveranitatea ţării sunt prioritare pentru noi”, a spus premierul indian în cadrul unei şedinţe televizate a guvernului.

La o zi după încleştările violente de luni în vestul munţiilor Hymalaya, canalele indiene de ştiri au făcut publice numele celor morţi şi o imagine mai clară s-a închegat în privinţa a ceea ce s-a întâmplat pe liniile de creastă de deasupra râului Galwan.

Potrivit surselor indiene, totul a pornit când o patrulă de indiană s-a întâlnit cu soldaţi chinezi pe o porţiune strâmtă a regiunii muntoase unde aceştia din urmă nu aveau ce căuta, conform acordului de dezangajare semnat pe 6 iunie între cele două părţi. Soldaţii s-au îmbrâncit şi apoi au început să se lupte corp la corp, întrucât potrivit unei tradiţii vechi de zeci de ani în privinţa neînarmării, aceştia nu erau înarmaţi.

Un comandant indian a fost îmbrâncit şi a căzut în vale aflându-şi moartea. Soldaţii indieni au chemat întăriri de la un post aflat la 2 mile distanţă şi o încleştare a izbucnit între 600 de oameni care s-au bătut vreme de şase ore pe întuneric cu ce au avut la îndemână: pietre, răngi etc. Surse guvernamentale indiene au precizat că cele mai multe decese de ambele părţi au survenit în urma căderii de la înălţime după ce soldaţii şi-au pierdut echilibrul sau au fost împinşi de pe muchiile abrupte.

Cel puţin alţi patru soldaţi indieni se află în stare critică. Presa indiană citează surse ale agenţiilor de informaţii conform cărora circa 50 de soldaţi chinezi ar fi murit. Acestea nu au prezentat dovezi, în timp ce CCTV, canalul de ştiri cu audienţă chineză largă nu a făcut marţi nicio menţiune despre înfruntarea de la graniţă.

Miniştrii de externe ai celor două ţări au avut o convorbire telefonică în care „au convenit să abordeze în mod potrivit incidentul grav” şi să continue acţiunea de desescaladare, potrivit unui comunicat la Ministerului chinez de Externe. Sunt relatări că China a mustrat India şi i-a cerut să-şi controleze soldaţii, şi să-i pedepsească pe cei responsabili pentru conflict.

Foşti ofiţeri indieni au denunţat în dezbateri televizate faptul că China a schimbat unilateral statutul graniţei şi regulile de angajare. Răspunsul la nivel oficial al Indiei a fost unul moderat, spun analiştii militari, care pun reacţia pe seama şocului şi complexităţii relaţiilor dintre cele două ţări puternic asimetrice militar şi economic.

Presa indiană a relatat că au avut loc discuţii la nivel de comandaţi şi că oficiali indieni înalţi s-au întâlnit la Ministerul apărării. Armatele s-au acuzat reciproc pentru conflict.

Beijingul a refuzat să confirme victime de partea sa, dar a acuzat India că traversat graniţa în două rânduri şi că soldaţii indieni „au provocat şi atacat personal chinez stârnindu-se confruntări fizice serioase”.

Global Times, publicaţia chineză controlată de stat, a transmis că ar exista victime în rândurile soldaţilor, dar că Armata de Eliberare chineză nu a dorit să inflameze starea de spirit publică printr-o comparaţie a cifrelor.

Media de stat chineză a relatat că Armata de eliberare a poporului efectuează exerciţii militare comune cu scopul de „a distruge centre ostile cheie din regiunile muntoase înalte”, o posibilă referire la pregătiri în cazul unei escaladări a conflictului. 

India trimite de asemenea întăriri în zonă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite