Alegeri istorice în Taiwan. O femeie câştigă preşedinţia

Alegeri istorice în Taiwan. O femeie câştigă preşedinţia

Tsai Ing-wen Foto: AFP

Alegerile prezidenţiale din Taiwan, care au avut loc sâmbătă, au fost câştigate de candidata opoziţiei Tsai Ing-wen, care devine astfel prima femeie care câştigă funcţia de preşedinte în Taiwan, transmite BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alegerea acesteia reprezintă o victorie de răsunet pentru Partidul Democrat Progresist (DPP) din Taiwan, care militează pentru independenţa faţă de China.
 
Tsai Ing-wen, în vârstă de 59 de ani, l-a surclasat pe Eric Chu, candidatul din partea Partidului Naţionalist (KMT), formaţiune condusă de actualul preşedinte, Ma Ying-jeou, şi care s-a declarat în favoarea unor relaţii mai apropiate cu Beijingul.
 
Potrivit rezultatelor parţiale, citate de AFP, Tsai Ing-wen a întrunit aproximativ 60% din voturi, în timp ce Eric Chu a obţinut în jur de 30% din sufragii. 
 
Principalele teme de campanie electorală au fost constituite de sistemul de pensii aproape falimentar, securitatea alimentară, preţurile mari de pe piaţa imobiliară, stagnarea economiei şi îmbătrânirea populaţiei.
 
KMT s-a aflat la putere în cea mai mare parte a ultimilor 70 de ani şi a contribuit la o îmbunătăţire a relaţiilor cu Beijingul, aminteşte Mediafax.
 
Deşi Tsai Ing-wen, care a preluat şefia DPP în anul 2008, nu şi-a exprimat în mod clar poziţia personală cu privire la relaţiile cu Beijingul, unii dintre oponenţii săi au afirmat că relaţiile cu China se vor deteriora, având în vedere că Tsai nu recunoaşte politica „o singură Chină“, notează BBC.
 
 
 
citeste totul despre: