Putem scăpa de dependenţa gazelor importate din Rusia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul românesc de gaze va fi conectat în următorii ani cu cele din ţările vecine. Conducta Arad-Szeged va fi funcţională în următoarele două luni, urmând ca legătura cu Bulgaria să fie gata în 2011.

În prezent, sistemul naţional de gaze este conectat doar cu cel al Ucrainei în două puncte, cel de la Isaccea, judeţul Tulcea, şi Medieşu Aurit din Satu Mare, pe unde intră în ţară gazele importate de la ruşi. De asemenea, ţara noastră este străbătută în zona Dobrogei de o conductă de tranzit care duce gaze ruseşti în Balcani. Europenii depind de gazele ruseşti în proporţie de 25%, astfel că una dintre direcţiile strategice la nivel comunitar este scăderea dependenţei de acest furnizor.

Citiţi şi:

UPDATE Importurile de gaze, jumătate din consum

Rusia şi-a diminuat producţia de gaze şi a majorat-o pe cea de ţiţei în 2009

Finanţare europeană

Criza gazelor din iarna 2009 a conştientizat Europa de pericolul pe care îl reprezintă pentru alimentarea cu gaze faptul că nu există mai multe rute de import al gazelor din alte regiuni şi, totodată, nu există nici interconectări între statele membre.

Un punct critic este zona de sud-est a Europei, considerată poartă de intrare în Europa a hidrocarburilor care vor proveni din ţările caspice. Astfel că proiectele de interconectare au primit ajutor financiar din partea Uniunii Europene, iar relevantă pentru România este alocarea a 30 de milioane de euro pentru interconectarea cu Ungaria şi a 10 milioane de euro pentru cea cu Bulgaria.

Mai mult, pentru inversarea fluxului de gaze în conducta de tranzit, astfel încât România să poată aduce gaze din sud în caz de urgenţă, Transgaz a accesat 1,6 milioane de euro.

Prima conductă care ne va lega de un sistem al gazelor care nu este rusesc va fi Arad-Szeged. „La finele anului 2009 lucrările de construcţie au fost finalizate, urmând a se monta tronsonul de interconectare în zona de frontieră, lucrare condiţionată de încheierea unui acord interguvernamental, astfel ca termenul de punere în funcţiune să fie în cursul trimestrului întâi 2010", se arată în Strategia de Interconectare elaborată de Transgaz, transportatorul român de gaze.

Pe relaţia cu vecinii de la sud, în sfârşit există un termen de finalizare a conductei Giurgiu-Ruse. „Proiectul urmează să fie finalizat şi pus în funcţiune până la sfârşitul lunii iunie 2011", mai spun oficialii Transgaz.

Importuri mai mici în 2009

Anul trecut, importurile de gaze ale României au totalizat două miliarde de metri cubi, potrivit documentului Transgaz, respectiv 15% din consumul total, de două ori mai puţin decât în 2008, din cauza scăderii cererii.

Consumul la nivelul anului trecut a fost de 13,3 miliarde de metri cubi, faţă de 15,5 miliarde de metri cubi în 2008. De regulă, importurile reprezintă un sfert din consumul anual, însă vor creşte pe măsură ce scad resursele interne de gaze, suficiente pentru următorii 13 ani.

Nabucco va asigura jumătate din consum

Conducta Nabucco este cea mai mare miză pentru România, în condiţiile în care poate asigura 3,5 - 6 miliarde de metri cubi pe an, valoarea maximă însemnând aproape jumătate din consumul de anul trecut. Transonul românesc, de 457 de kilometri, presupune două noi interconectări, cu Bulgaria, în zona localităţii Bechet, şi cu Ungaria, la Nădlac. Traseul va străbate judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

Valoarea totală a proiectului este de opt miliarde de euro, iar pe teritoriul României se vor face investiţii de circa 800 de milioane de euro, mai arată strategia elaborată de Transgaz. Din totalul costurilor, aportul acţionarilor conductei va fi de 30%, iar restul fondurilor vor proveni din credite bancare.

Potrivit Transgaz, potenţialele surse de gaze sunt Marea Caspică, Iran, Irak, Egipt şi Rusia, în condiţiile în care există încă divergenţe la nivel mondial privind utilizarea gazelor iraniene, iar Rusia a negat că se va implica în proiectul european. O altă noutate în documentul Transgaz este termenul în care se estimează punerea în funcţiune a conductei, respectiv 2015. Până în prezent, toţi oficialii Nabucco avansau 2014 ca termen când primele gaze vor curge prin conductă.

Interconectare cu Moldova

Alte proiecte vizează realizarea unui nou punct de import în sudul ţării, la Negru Vodă, şi conducta de interconectare cu Moldova, care va asigura umplerea viitoarelor depozite de gaze, precum cel de la Mărgineni. „Strategia de Interconectare mai are nevoie de avizul de mediu", ne-a declarat Elisabeta Ghidiu, director în cadrul Transgaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite