TVR, somată pentru o emisiune a lui Ionuţ Cristache în care s-au adus acuzaţii  Coaliţiei pentru Familie: „Semnături din casă-n casă, strânse de preoţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Cristache, moderatorul emisiunii „România 9“ de la TVR FOTO TVR
Ionuţ Cristache, moderatorul emisiunii „România 9“ de la TVR FOTO TVR

O ediţie a emisiunii „România 9“, prezentată de Ionuţ Cristache şi difuzată vara trecută la TVR, a primit o somaţie publică de la Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru lipsă de echilibru într-o dezbatere ce a avut ca temă familia tradiţională versus familia modernă.

Forul audiovizual a analizat emisiunea în cauză după ce a primit 230 de sesizări de la telespectatori, care reclamau lipsa de echilibru din cadrul dezbaterii, anunţă Pagina de Media.  

Membrii CNA au decis astfel să penalizeze TVR cu o somaţie publică pentru lipsa unui punct de vedere a Coaliţiei pentru Familie faţă de care au fost aduse mai multe acuzaţii, printre care „strângerea ilegală“ de semnături pentru schimbarea constituţiei României, cu privire la definirea familiei. 

Astfel, unul dintre invitaţi a afirmat că semnăturile pentru modificarea constituţiei s-ar fi strâns „din casă în casă, cu ocazia ritualilor religioase ortodoxe, când preotul vizitează enoriaşii sau după Liturghia de duminică, sau chiar în mod cu totul ilegal, la şcoală, pentru că vorbim şi de abuzuri de acest tip, în care profesori de religie au strâns semnături chiar în clase de la elevi, unii de 18 ani, unii nu ştim, poate chiar minori, pentru că modul în care legislaţia, procedura reglementează foarte lacunar, procedura de strângere de semnături şi iniţiativă cetăţenească, este una care, am văzut, a dus în Parlament la o degringoladă“. 

Moderatorul TVR, Ionuţ Cristache, s-a apărat în faţa membrilor CNA spunând că a avut invitaţi de ambele părţi: şi susţinători ai familiei tradiţionale, dar şi susţinători ai familiei moderne.  

„Pornind de la ce s-a discutat în emisiune, cred că e clar pentru toată lumea. Acest număr - 230 de reclamaţii, nu mă impresionează. Dacă vă uitaţi, multe din ele sunt copy-paste. Eu împreună cu producătorul emisiunii Livia Şerban am gândit această ediţie pentru a fi difuzată undeva în august, luând în calcul şi alte dezbateri care au avut ca tematică acest subiect. Ne-am gândit că mai ales la Televiziunea Publică nu vrem să punem în scenă acelaşi «spectacol» pe care l-am mai văzut, invitând pe cineva de la Asociaţie şi să iasă un spectacol grotesc din care nimeni să nu înţeleagă nimic“, a susţinut jurnalistul. 

LEGISLAŢIA ÎNCĂLCATĂ

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

ART. 66 În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite