„România, te iubesc!“ revine cu episodul 200: dispariţia flotei de pescuit oceanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„România, te iubesc!“, emisiunea care pune în lumină problemele cu care se confruntă ţara, muşamalizările la nivel înalt a unor subiecte de interes pentru poporul român şi situaţii ieşite din limita normalului pentru o ţară civilizată, debutează în forţă în noul sezon cu episodul numărul 200.

„România, te iubesc!“ a atins în ediţiile sale subiecte sensibile ce au emoţionat şi au deschis ochii românilor la neregulile care se întâmplă în jurul lor. Implicarea echipei în subiectele pe care le tratează nu a rămas doar la nivel de prezentare a informaţiilor, ci s-a reuşit aducerea contribuţiei în schimbări legislative, cum ar fi legea adopţiei, pentru ca România să fie o ţară în care legile, oamenii şi mediul sunt respectate.

Primul episod din noul sezon ce debutează duminică, 28 septembrie, ora 18:00, la Pro TV, va prezenta povestea flotei de pescuit oceanic care în trecut punea România pe primele locuri în industria de peşte. Azi, mulţi nu mai fac diferenţa între flota de pescuit şi cea comercială, pentru că au avut acelaşi declin ruşinos, cu o poveste asemănătoare în ce priveşte dispariţia navelor. Vapoarele care odată erau mândria Epocii de Aur mai sunt astăzi doar în fotografii şi filmări vechi.

O industrie importantă, fabrici de procesare şi conserve, cu zeci de mii de angajaţi înainte de revoluţie, a dispărut din peisajul românesc şi a ajuns în ruină. Paradoxal, România are cea mai mare reţea hidrografică din Uniunea Europeană: peste opt mii de kilometri de râuri interne, Dunăre şi acces prin mare la oceanul planetar. O anchetă complexă care îşi propune să dezlege iţele unui mister din lumea spionajului şi contraspionajul de dinainte de ’89 şi imediat după revoluţie.

image

FOTO Pro TV

„Iniţial am fost uşor reticent în abordarea acestui subiect. O dată pentru că flota a dispărut complet şi nu mai aveam ce filma, apoi pentru că tot mai puţini oameni vorbesc despre ce a însemnat pescuitul oceanic. Şi mai ales pentru ce altă industrie a fost paravan. Şi totuşi, de când am plecat la filmare lucrurile au început să se lege, am făcut rost de fotografii şi imagini şi am aflat lucruri halucinante, legături între Armată şi Securitate pentru a face rost de valută, în perioada comunistă. Iar despre industria peştelui sau ce a mai rămas din ea şi ce s-a întâmplat cu banii investiţi pentru a reînvia acest domeniu, voi mai vorbi în acest sezon. De asemenea, le-am mai pregătit telespectatorilor şi alte ilegalităţi demonstrate, din domenii care îi ard de ani de zile pe români la buzunar“, a declarat Rareş Năstase, cel care semnează materialul episodului cu numărul 200.

image

Noul sezon va aborda o serie de cazuri interesante printre care şi povestea copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi fără familie. Aproape 400 de insituţii denumite pompos Centre de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap adăpostesc 17.000 de adulţi şi 7.000 de copii. În realitate sunt mici închisori, ferite de ochii lumii şi ferecate de autorităţi, în care odată intraţi mai ies doar după moarte.

Rareş Năstase FOTO Pro TV

O investigaţie în istorie despre Averea Fundaţiei Gojdu, o bogăţie impresionantă, a doua ca valoare după Tezaurul de la Moscova, de care românii nu beneficiază. O poveste cu fire încâlcite care începe în 1869 şi continuă şi astăzi, în 2014, despre care românii trebuie să ştie.

De interes sunt şi anchetele despre sistemul energetic românesc: un sac fără fund din care se înfruptă corbii. Milioane de euro pierdute pe bandă rulantă sub privirile unui stat incapabil de reacţie.

Aceste subiecte şi multe altele vor fi prezentate în noul sezon „România, te iubesc!“, din 28 septembrie, în fiecare duminică, de la ora 18:00, la Pro TV.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite