Roboţii jurnalişti ameninţă presa clasică. Scriu ştiri şi „aspiră“ la premiul Pulitzer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inteligenţa artificială se dezvoltă tot mai mult
Inteligenţa artificială se dezvoltă tot mai mult

Scenariile futuriste din filme precum „Matrix“ şi „Inteligenţă artificială“ – potrivit cărora roboţii vor conduce lumea într-un viitor nu foarte îndepărtat – par să prindă contur. Cel puţin în anumite domenii, susţine un profesor de informatică, Dr. Kristian Hammond, care „prezice“ că până în 2030 90% din ştiri vor fi scrise de roboţi „jurnalişti“.

Aceste predicţii nu sunt deloc de domeniul SF-ului, căci nu mai departe de săptămâna trecută un robot jurnalist a scris o ştire despre un cutremur produs în California pe baza unui algoritm prestabilit. Ştirea a fost publicată în „Los Angeles Times“, dar şi alte companii mass-media au experimentat la rândul lor metoda ştirilor bazate pe un algoritm, în special în domeniul sportului.

Împreună cu un redactor şi un programator, Kristian Hammond a creat un program pe calculator care poate scrie ştiri bazate pe informaţii simple şi clişee de limbaj jurnalistic

Profesorul preconizează însă că, în curând, roboţii vor face mult mai mult decât să scrie ştiri despre cutremure sau rezultate din sport şi că, până în 2017, un astfel de robot ar putea obţine prestigiosul premiu Pulitzer pentru jurnalism narativ.

În timp ce „LA Times“ recunoaşte folosirea unui astfel de program care creează conţinut jurnalistic, alte publicaţii publică astfel de ştiri fără să-şi informeze cititorii că sunt scrise de roboţi, mai spune Hammond. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite